Virágzó vidékünk

Meglepetést okozott a gímszarvasok februári násza

Dornics Ákos
Dornics Ákos
Felborult a természet rendje, szokatlan időpontban bőgtek a gímszarvasok a somogyi erdőben.

Az, hogy gímszarvas bikák erővel teli, bőgő hangjától hangos az őszi erdő nem szokatlan, azonban február második felében nem szokványos dolog.

A szarvasbőgés a szarvasbikák által párzási időszakban kiadott hang, illetve a párzási időszak neve is egyben. A hang a nőstények terelgetését és a hímek közti versengést egyaránt szolgálja. A szarvasbőgés hazánkban nem egységes, augusztustól szeptemberig hallható. Olyat pedig talán még senki nem hallott, hogy februárban szerelmes bikák hangjától legyen hangos a kora reggeli táj.

Dornics Ákos

Dornics Ákosnak, akit már portálunkon bemutattunk, ez az élmény február 17-én szombaton megadatott, és biztos, hogy ennek az emléke sokáig kísérni fogja, mert ezek azok a pillanatok, amik egy életre szólnak.

Szombat hajnalban érkeztem meg fotós társammal egy általam jól ismert területre. Fél hét körül járt az idő, amikor a kora reggeli csendet egy életerős, messzire hallatszó hang törte meg. Először hinni sem mertünk a fülünknek, de a hang újra és újra kicsengett az erdő sűrűjéből

– osztotta meg Ákos az élményét a Sokszínű vidékkel.

Dornics Ákos

A somogyi erdő sűrűje ezen a tavaszi hangulatú reggelen egy gímszarvas bika orgonáló hangjával telt meg. A kapitális bika pedig nem egyedül volt, hanem tehenek társaságában.

11-12 év körüli gyönyörű bika állt a tehenek háremében, akik között volt folyató tehén is. Nagyon meglepő volt, hogy tél végén bőgő bikát lehetett látni és hallani, és az is hihetetlen, hogy akár a párzás is létrejöhetett. Rengeteg időt töltök a természetben, ezen idő alatt figyelem a vadak viselkedését, szokásait, de az eltelt hosszú évek alatt ilyen élményben még nem volt részem

– részletezte Ákos a különleges megfigyelését, ami itt még nem ért véget.

Mivel kiválóan ismeri a területet, annak minden zugát, egészen óvatosan, az állatokat tisztes távolságból – nehogy megzavarják őket – követni kezdték, miközben a messziből, a kapitális bika hívó szavára válaszok érkeztek.

Az erdőtől távolabb egy hatalmas mező terül el, a hangok alapján pedig tisztán kivehető volt, hogy ott is gímszarvas bikák vannak. Mivel kiválóan ismerem a területet, tudtam honnan “jön” a többi bika hangja. Óvatosan követtük a tehenek és a bika csapatát, egészen addig, amíg el nem érték a mezőn álló három bikát. A kapitális állat megindult feléjük, és egyszerre négyen bőgtek, miközben erejüket kezdték mutogatni és a teheneket kergették, szagolgatták

– mesélt a különleges pillanatokról.

Dornics Ákos

Ákos bármennyire is messze volt tőlük gyönyörű felvételeket tudott készíteni a történtekről.

Decemberben és január elején nem szokatlan, hogy  olykor-olykor felhangzik a gímszarvas bikák utó bőgése, de ilyet, hogy február derekán olyan hangulat kerítse hatalmába az erdőt, mintha szeptember lenne, még nem hallottam sem én, sem pedig azok, akikkel erről beszéltem és érdeklődtem az elmúlt napokban. Ez egy egészen különleges, szó szerint felejthetetlen élmény volt, amiben több, mint két órán át tudtam én és a barátom is gyönyörködni

– számolt be élményéről, ami nem csak őt, de a szakértőket is meglepte.

Az okát pontosan nem lehet tudni, miért alakult ki az állatokban a nász hangulat tél végén, amikor a gímszarvasok már az agancsukat hullatják. A bőgés és a tehenek folyatása mögött hormonális változások állnak, de, hogy mi indította be ezt a folyamatokat, arra a szakértők sem tudtak pontos választ adni.

Kapcsolódó
Rabul ejtették a fiatal fotóst a természet csodái
Vadfotósként az a célja, hogy az emberek számára közelebb hozza ezt a különleges világot, és természetes közegükben mutassa be a vadak titokzatos életét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik