Mozaik

Bőgő szarvasbikát cserkelt Tolnában a természetfotós

Jakabházy Miklós
Jakabházy Miklós
Az építőmérnök-természetfotós misztikus hangulatú képeket kattintott.

Jakabházy Miklósról többször írt a Sokszínű vidék, a természetfotós most újabb varázslatos képeket készített, ezúttal egy gímszarvasról.

A napokban arról is írtunk, hogy megkezdődött a gímszarvas bikák bőgése Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében, Gemencen. Jakabházy Miklós annyit elárult megkeresésünkre, hogy Tolna vármegyében fotózott, csodás felvételei néhány napja készültek.

Két napra bevettem magam az erdőbe, hogy a kezdődő bőgést elcsíphessem mielőtt elindul a vadászszezon. Ilyenkor azért megyek Tolnába, mert a déli megyékben 1-2 héttel korábban elindul a szarvasbőgés az északi megyékhez képest. Szerencsére már hangoltak a bikák, több hím is bőgött a környezetemben. Csütörtök hajnalban sikerült az egyik hangosabb bikát lefotóznom

– mesélte a természetfotós a Sokszínű vidéknek.

Jakabházy Miklósnak a lélegzetét visszafojtva kellett cserkelni, a bőgő bika mindössze 40 méterre volt tőle. Még sötétben észrevette, majd fedezékbe vonult, és türelmesen várt. Szerencséjére körülbelül 20 percig jött-ment, bőgött előtte a vad. Ilyenkor nemcsak szarvasokkal találkozik a természetjáró, gyakran vaddisznók is a szeme elé kerülnek.

Augusztus végén, szeptember elején a hazai erdőkben kezdetét veszi a megszokott gímszarvas nász. A szarvasbőgés időszakában különösen az erdős, ligetes és bokros szakaszokon fokozottan számítani kell a gímszarvasok megjelenésére.

A cikkben szereplő fotókat Jakabházy Miklós készítette.

Kapcsolódó
Szelíd őzgidákat és szerelmes hódpatkányokat cserkel a vértesszőlősi pillanatvadász
Jakabházy Miklós a Tatai Fényes Tanösvény természetfotósa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik