Mozaik

Eljött a szarvasbőgés ideje, korlátozták az erdőjárást a Mecsekben

Mecsekerdő Zrt/Facebook
Mecsekerdő Zrt/Facebook
Október végéig közlekedni is óvatosabban kell a vadveszély miatt.

Augusztus végén, szeptember elején az erdőkben kezdetét veszi az évi szokásos gímszarvas nász, azaz a szarvasbőgés időszaka. A vadak nyugalmának biztosítása érdekében a Mecsekerdő Zrt. erdőlátogatási korlátozást rendel el 2022. szeptember 1-től szeptember 30-ig minden nap 16:00 és másnap reggel 09:00 között, olvasható a Mecsekerdő honlapján.

Kapcsolódó
5 milliós bírság is járhat a hullajtott agancsok gyűjtésért
A megzavart szarvasok teljesen kimerülhetnek, kerítéseken akadhatnak fenn, nagyobb csapatokban az utakra rohanva balesetet okozhatnak.

A korlátozás csak a

  •  a Szigetvári Erdészet sasréti és szentegáti vadászterületeit,
  • a Sásdi Erdészet kisvaszari vadászterületét,
  • az Árpádtetői Erdészet hetvehelyi (Nyugat-Mecsek), továbbá
  • a Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei (Kelet-Mecsek) vadászterületét érinti.

A fenti időszakban csak reggel 9 órától délután 4 óráig szabad az erdőben tartózkodni. A Nyugat-Mecsek vadászterület, a Kisvaszar vadászterület, a Sasrét vadászterület és a Kelet-Mecsek vadászterület továbbra is korlátlanul látogatható.

Mecsekerdő Zrt/Facebook

Nem csak az erdőjárások idejére kell fokozottan odafigyelni, az utakon is jobb az elővigyázatosság, hiszen ebben az időszakban különösen az erdős, ligetes és bokros szakaszokon fokozottan számítani kell a gímszarvasok megjelenésére.

A párzási időszakban a szarvasok ugyanis jóval izgatottabbak, aktívabbak, alacsonyabb a veszélyérzetük, ezért könnyen kiszaladhatnak a közútra, ezzel akár közúti balesetet is okozhatnak. Egy szarvassal való karambolban nemcsak a vad sérülhet, hanem a jármű vezetője és utasai is, és az autó akár totálkárossá is törhet.

Az óvatos, körültekintő közlekedésre vadveszélyt jelző táblák is figyelmeztetnek, írja a boon.hu.

A vadgázolások elkerülése érdekében szürkülettől – az erdős, ligetes környezetben vezető utakon máskor is – lassabban és körültekintőbben kell vezetni. Vad észlelésekor fékezzünk, mert a vad viselkedése kiszámíthatatlan, hirtelen megugorhat vagy irányt változtathat, sőt egyszerre több egyed is felbukkanhat utána

– kérik a hatóságok.

Ha mégis megtörténik a baleset, az elütött vadhoz nem szabad sem hozzányúlni, sem lehúzni az útról, mert ha még nem múlt ki, az agancsával, rúgásával vagy harapásával súlyos sérüléseket okozhat. Ilyenkor hívni kell a 112-es segélyhívó számot, és meg kell várni a rendőri intézkedést.

Az elpusztult vadat nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyileg illetékes vadászatra jogosult tulajdona, elvitele lopásnak minősül.

Kapcsolódó
Lélekgyógyító természetterápia az erdőfürdő
A mentálhigiénés szakember így segít oldani a stresszt.
Olvasói sztorik