Virágzó vidékünk

Csopakon ragaszkodnak a balatoni nádashoz

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A település lakói nyílt egyeztetést szeretnének az érintettek bevonásával.

Elkészült a Balatoni KaPoCs egyesület (CSPK) legutóbbi kérdőívének a kiértékelése – írta a Hírbalaton.

A dokumentum a csopaki eladott, volt BAHART hajóállomás, és vitorláskikötők előtti nádas sorsával foglalkozott, ugyanis a nádas útjában áll a fejlesztőknek. A kérdőívet 2024. február 8. és február 20. között lehetett kitölteni, összesen 212-en válaszoltak a feltett kérdésekre.

Korábban sohasem töltöttek ki ennyien hasonló kérdőívet Csopakon. 93 százalékban csopaki ingatlan tulajdonosok, és kisebb számban (35 fő) a vitorlásklub tagjai, valamint hozzátartozóik nyilvánítottak véleményt az ügyben.

A fő kérdésre a válaszadók 88 százaléka reagált úgy, hogy „nem támogatja a nádas felszámolását, áttelepítését”

– olvasható az egyesület honlapján.

Egy másik Facebook csoportban hasonló eredmény született, a közösségi oldalon a NEM-ek (80,5%) mellett, mindössze 15 fő szavazott IGEN-nel (19,5%). Igaz, az utolsó napon tömegesen (több mint 80 fő) léptek be a csoportba vitorlás- és motoros kikötőfejlesztőkhöz köthető új tagok, akik felborították az eredményt.

A válaszadók szorgalmazták az érintett felek közti személyes nyílt egyeztetést egy asztalnál összehozva az önkormányzatot, a fejlesztőket, az aktív helyi civil szervezeteket, valamint természetvédelemben jártas intézményeket.

A csopakiak többségének nincs tudomása a Balatonon más helyszínen sikeres nádáttelepítésekről, ami összhangban van a kérdőíven kívül megkérdezett KDT Vízig (mint a Balaton tómedrének kijelölt állami kezelője), és más tudományos szervezetek (Limnológiai Intézet, Balatonfelvidéki Nemzeti Park) gyakorlati tapasztalataival.

A szavazás eredményének további részletei az egyesület honlapján olvashatók.

Kapcsolódó
Tihanyban a legdrágábbak a balatoni ingatlanok
A budapesti árakat közelítik a balatoni ingatlanárak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik