Virágzó vidékünk

Megérkeztek Kardoskútra a vonuló partimadarak első példányai

Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István Szilárd
Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István Szilárd
A klasszikus februári vonulók már mindannyian megjelentek a térségben.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületére megérkeztek a vonuló partimadarak első példányai. Láttunk már nagy pólingot, pajzsoscankót, sárszalonkát és nagy godát is, írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Az enyhe időjárás miatt voltak áttelelő partimadarak is, bíbicek és aranylilék több százas csapataival találkozhattunk a tél folyamán. Nagy részük azonban elvonult Nyugat- vagy Dél-Európába, illetve Afrika tájaira.

Miskolczi Tímea Panny

A Fehér-tónál sorrendben az első érkező egy nagy póling volt, melyet február 8-án pillantottunk meg. Mivel a nagy pólingok döntően Európa nyugati részén, az Atlanti-óceán partján, vagy a Földközi-tenger mentén telelnek, így ők hamar érzékelik, ha enyhébbre fordul az idő

– részletezték.

Február közepén aztán megélénkült a partimadarak tábora: megjelentek az első sárszalonkák, pajzsoscankók és nagy godák. Ezek a fajok is főként Európa nyugati és déli tájain telelnek, de sokan közülük a Szaharától délebbre is elrepülnek.

A kardoskúti Fehér-tó most még ideális állomáshelyül szolgál a partimadarak számára. A vízborítás mintegy 90 százalékos, s a környező pusztákon is vannak vizek.

Február 19-én felbukkant egy 16 példányos pajzsoscankó csapat, s több sárszalonkát és nagy godát is láttuk. A havasi partfutók első példányai már január végén megjelentek, s 2-3 példányos csapataikat azóta is látjuk a barackosi területrészen illetve a Fehér-tónál

– összegezték.

A klasszikus februári vonulók tehát már mindannyian megjelentek a térségben. A piroslábú cankók kicsit később, március elején várhatók.

Kapcsolódó
Újabb madárcsoda történt Kardoskútnál
November 6-án egy hazánkban rendkívül ritkán látható madárfaj, lilebíbic bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik