Virágzó vidékünk

5 kihagyhatatlan magyar barlang – a legismertebbeken túl

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Március a barlangok hónapja - fedezzük fel Magyarország föld alatti kincseit!

Magyarország bővelkedik szép tájakban, erdő, mező, folyó, tó, dombság, alföld… de érdemes lenézni a föld alá is, a barlangjaink egyikébe.

Magyarországon a karsztosodásra alkalmas karbonátos kőzetek az ország felszínének csupán 1,5 százalékát alkotják. A karsztterületek kis kiterjedése ellenére hazánkban jelenleg több mint 3700 barlangot tartunk nyilván, közülük azonban csak 109 éri el a 200 méteres, és csupán 30 az 1 kilométeres hosszúságot. A karsztterületek középhegységi jellegéből adódóan barlangjaink függőleges kiterjedése sem jelentős: az 50 méteres mélységet 97 barlang éri el, s csupán három mélyebb 200 méternél.

Van néhány, amelyet mindenki ismer, ilyenek például az Aggteleki, a Jósvafői, a Pálvölgyi, a Szemlőhegyi, lássuk, mit érdemes megnézni még feltétlenül ezeken kívül.

Abaligeti-gyógybarlang

Baranya megyében, a Mecsekben található, formakincseiről, cseppköveiről híres barlang már az 1700-as években is ismert volt. Azóta kiszélesítették, korszerűsítették és mára körülbelül 460 méter hosszan látogatható. A kijelölt ösvény mentén egy kristálytiszta patak csordogál. A 97 %-os páratartalmú levegőjének és a benne található gyulladáscsökkentő kalcium-ionoknak köszönhetően a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek kifejezetten hasznos lehet. A barlang több állatfajnak, köztük denevéreknek, bogaraknak és a nagy pelének is otthont ad, mellette denevérmúzeum található.

Van egy monda, miszerint a török időkben az abaligetiek a falu határában található barlangba menekültek az ellenség elől. Volt azonban egy áruló, aki a törökök tudomására hozta a rejtekhelyet, akik a barlang előtt tüzet gyújtva próbálták meg kifüstölni az ott rejtőzködőket. A magyarok a füst elől a barlang belseje felé húzódva a hegy túloldalán másik kijáratra leltek, azon át kimászva hátba támadták az ellenséget, melynek egy része a barlang előtt lelte halálát, mások a barlangba menekülve a füsttől fulladtak meg.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Csodabogyós-barlang

A Balaton északi partján, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, Balatonedericsnél található barlang 6 kilométer hosszan nyúlik el 140 méter mélyen. A bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örök cserjéről kapta nevét. Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik, tehát itt ne könnyed sétára számítsunk; a helyben biztosított barlangászfelszerelésben és fejlámpával kell olykor hason csúszva megtenni az utat, de viszonylag könnyen járható, így kiválóan alkalmas „tanbarlangként” is. A barlang 1992 óta fokozottan védett.

Lillafüredi Anna-barlang

Az Anna-barlang egy mésztufabarlang, mely a lillafüredi vízesés mellett található. Különlegessége abban rejlik, hogy rengeteg növényi fosszília található a barlangban. A Földön csak 6 hozzá hasonló barlang létezik. Ennek egyik oka, hogy a mésztufabarlangok általában nem látogathatók, külön engedély kell a belépéshez. Teljes hossza 568 méter, ebből 200 méter látogatható. A barlangban fakadó források vizét Miskolc vízellátásánál hasznosították. 1951-ben védetté, majd 1982-ben Magyarország fokozottan védett egyik barlangjává nyilvánítottak.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Miskolc-tapolcai Barlangfürdő

A barlangfürdővé kialakított Tavas-barlang egyedülálló a kontinensen, melyet évezredek alatt vájt ki a víz a kemény mészkősziklából. A természet fedett fürdőjében nem csak a 30 °C-os termálvizet próbálhatjuk ki, de kristálytiszta vízben is úszkálhatunk a barlangrendszer kacskaringós vonalain, miközben minden szennyeződéstől mentes levegőt szippanthatunk. A barlang klímája gyógyhatású.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Tapolcai tavas-barlang

Tapolca városa alatt húzódik az ország egyetlen csónakkal is bejárható barlangja. A mészkő repedéseibe bejutó víz alakította ki. Mintegy három kilométer hosszú a járat, ebből kétszáz méter a vízi útvonal. A csónakázást a Tapolca-patak visszaduzzasztásával érik el, a víz az átlagosnál melegebb, 18-20 °C-os és mélysége csupán csak 1 méter. A barlang klímája viszont egész évben hűvös, körülbelül 20 °C körüli. A víz alatti reflektorok segítségével megfigyelhető a barlang egyetlen halfaja, a csetri vagy más néven a fürge cselle.

Ha barlangokban járunk, vegyük figyelembe, hogy fokozottan védett természeti kincsek, melyekre vigyáznunk kell. A cseppkövek nagy átlagosságban véve évente 0,2 millimétert nőnek, ami azt jelenti, hogy több száz millió év kellett a jelenlegi formájuk eléréséhez. Ezért ne érjünk hozzájuk, csupán nézzük őket.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Kapcsolódó
5 különleges föld alatti program
Átsétálhatunk akár a Duna alatt is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik