Virágzó vidékünk

Eredményes a próbaterápia, gyógyhellyé minősíthetik az aggteleki cseppkőbarlangot

Három évszakban, a téli, nyári és őszi időszakban is lezajlottak a próbaterápiás kezelések a Baradla-barlangba, a gyógybarlanggá minősítés a remények szerint 2021. első felében megvalósulhat, írja honlapján az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

Mint fogalmaznak, az év elején indult projekt keretében a háromszor 3 hétig tartó, napi 3 órás próbaterápia a Baradla-barlang úgynevezett Róka-ágában kialakított terápiás helyiségében az edelényi Koch Róbert Kórházzal együttműködésben történt.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda

Dvorszky Zsuzsanna, az Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály a projekt célját, tartalmát és a lezárult vizsgálati eredményeket ismertetve sajtótájékoztatón arról beszélt,

a terápián résztvevő, légúti megbetegedésben szenvedő betegek saját tapasztalatai, az egészségügyi szakszemélyzet vizsgálatai és a műszeres mérések is igazolták, hogy a barlang levegője egyértelműen pozitív hatással van a légzőszervi problémákra, a betegek állapotában jelentős javulás állt be.

Hozzáteszik, a gyógybarlanggá minősítéshez szükséges vizsgálatok lezárása után lehetővé válik a szükséges dokumentumok és a engedélykérelem benyújtása az egészségügyi hatóság felé.

Több betegségre is gyógyító hatású a barlangi klíma
Léguti panaszokra találhatunk gyógyírt a Borsod megyei barlangokban.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Olvasói sztorik