Virágzó vidékünk

5 különleges föld alatti program

Átsétálhatunk akár a Duna alatt is.

Esős, havas, latyakos időben a legtöbben fedett helyre vágynak, de a nyári meleg elől is van, hogy így menekülünk. Most egyenesen a föld alá invitáljuk az olvasókat, ott is számos helyszín, program várja a látogatókat, van, amelyik időszakosan, van, amelyik állandóan.

5 különleges föld alatti program

Alagút a Duna alatt

Kevesen tudják, de Visegrád és Nagymaros között a Duna alatt van egy alagút, amit ráadásul meg is látogathatunk, átgyalogolhatunk rajta. Évente két alkalommal bejárható az 550 méter hosszú, 3 méter széles, 16 méterrel a Duna alatt húzódó létesítményt, amelyben szennyvizet, ivóvizet szállítanak, de optikai kábeleket, elektromos vezetékeket is találunk.

dmrvzrt.hu

Kőbányai pincerendszer

Kőbányán egykor mészkövet bányásztak, az innen származó követ a nagy fővárosi építkezésekhez használták, ebből lett a járatrendszer. A bánya az 1890-es években szűnt meg a sorozatos beomlások miatt. Később sörök tárolására, érlelésére használták az üregeket, majd a II. világháborúban óvóhelyként működött, aztán a bombázások miatt a repülőgépgyártás is itt folyt.

Manapság egy sörgyár használja egy részét, filmeket forgatnak, de a búvárok is tudnak merülni az elárasztott területeket. Különböző sétákon bárki megismerheti a helyet.

Wikipedia/VinceB

Miskolctapolcai Barlangfürdő

Magyarország igazi termálfürdő nagyhatalom, számos különleges fürdő is akad hazánkban. Ezek egyike a miskolctapolcai, ahol az évezredek alatt a mészkősziklákból víz által kivájt Tavas-barlangot alakították barlangfürdővé. A kellemes, 30 °C-os hőmérsékletű termálvize és tiszta levegője, barlangi klímája tökéletes elegyet kínál a gyógyuláshoz. A vize főként ízületi betegségek esetén ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké – nem éri el az 1000 milligramm/litert sem -, így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni.

MTI/VAJDA JÁNOS

Dornyay Béla Múzeum, Bányászati Kiállítóhely – Salgótarján

Magyarország első, Európa második természetes földalatti szénbányászati múzeuma a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum, Bányászati Kiállítóhely, amelyet 1965-ben nyitottak meg a József-lejtősakna épen maradt, 280 méter hosszú vágatrendszerében. A tárlatot fény- és hanghatásokkal tették életszerűvé, megújították a bányagépeket, és életnagyságú bányászalakokat helyeztek el a 36 méter szintkülönbségű vágatokban.

dornyaymuzeum.hu

Időalagút Eger alatt

Eger alatt 20 méterrel húzódik a város régi pincerendszere, mely 147 kilométer hosszúságban hálózza be a belváros alatti területet. Itt van lehetőség az Időalagút nevű túrára is, melynek során egy időgépet szimuláló járgányba ülve képzeletbeli időutazást tehetünk Eger történelmében. Megismerhetjük meg a város nagyjait, az itt zajló eseményeket, hallhatunk természetesen a pincékben tárolt, környéken termesztett borokról és a borászati eszközökről.

idoalagut.hu

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik