Virágzó vidékünk

Vadregényes kerékpárutat építenek a Bakonyból a Balatonhoz

Pixabay
Pixabay
A tervezett fejlesztés révén létrejön az ország legnagyobb kiterjedésű, komplex kerékpárturisztikai hálózata.

Indul a Bakony Déli Kapuja Kerékpáros Turisztikai Projekt – írta a Veszprém vármegyei Hírportál.

A Bakony Déli Kapuja Kerékpáros Turisztikai projekt olyan aktív turisztikai fejlesztés, amelynek legfőbb célja, hogy a kerékpáros turizmus eszközrendszerével a Dörögdi-medencén keresztül összekösse a Balatont a Bakonnyal.

Egy összefüggő kerékpáros útvonalhálózat-fejlesztés készül, és az ahhoz kapcsolódó kerékpáros attrakciók valósulnak meg, amelyeken keresztül a Balaton északi partja és a 77-es út vonalában már rendelkezésre álló, jól működő kerékpáros úthálózatot (BalatonBike365) összeköti a Somló és Bakony déli lejtői felé a 8-as főútig.

A tervezett útvonalhálózat Pulánál, Vigántpetendnél, Kapolcsnál, Diszelnél és Monostorapátinál kapcsolódik a Balaton-felvidéki kitáblázott kerékpáros turisztikai hálózathoz, Öcs fölött pedig a tervezett Magas-Bakony útvonalhálózathoz.

A Balatoni Bringakör északi szakaszaira felfűzött körtúracsomagról van szó, amelyen belül rövidebb körtúrákat is kialakítanak, mindig egy-egy jelentősebb településről indítva és oda visszaérkeztetve (Parkolj és bringázz!) a kerékpárosokat.

A Dörögdi-medencén keresztül összekapcsolják a Balaton-felvidék gyönyörű tájait behálózó, már rendelkezésre álló kerékpáros útvonalakat, turisztikai lehetőségeket és infrastruktúrát a Bakony déli lejtőivel, a tervezett Magas-Bakony projekttel és lehetőségeivel, attrakcióival, kiváló minőségű erdészeti úthálózatával.

Az új kerékpáros útvonalszakaszok mentén jól felszerelt kerékpáros és gyalogos pihenőket, esőbeállókat létesítenek, kerékpártámaszokat és szervizoszlopokat telepítenek. A pihenők falába átnézeti térképtáblákat rögzítenek, e-bike-töltő helyek, wifi-pontok és telefontöltési lehetőségek, zárható kerékpártárolók telepítése, valamint a szervezett túraprogramokat támogató e-bike-ok beszerzése is megvalósul. Emellett készségfejlesztő kerékpáros játszótereket építenek, digitális és papíralapú térképeket fejlesztenek.

A Bakony Déli Kapuja kerékpáros útvonalhálózat-fejlesztés a BalatonBike365 és a Bakony déli lejtőinek összekapcsolásával lefedi a megye utolsó kerékpáros turisztikai szempontból fehér foltját.

Kapcsolódó
Több száz milliós kerékpárutat adtak át Zalában
Az újabb szakasszal tovább bővülhet a térség turisztikai potenciálja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik