Virágzó vidékünk

Eladják a Nobel-díjas tudós egykori házát Szegeden

Google Maps
Google Maps
A 250 négyzetméteres, helyi védelem alatt álló házat 220 millió forintért adnák el.

Érdekes hirdetésre bukkant a Mandiner az ingatlan.com oldalán. Nem kevesebb, mint 220 millió forintért árulják Szegeden azt a 250 négyzetméteres, 7+2 szobás házat, amelyben a város leghíresebb lakója, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is élt.

Az ingatlanhoz egy 614 négyzetméteres telek is tartozik.

Az arthomeingatlan.hu pedig azt írja weboldalán, hogy a lakóházat 1939-ben Miskolczy Dezső orvos építtette, tervezője öccse, Miskolczy László Kossuth-díjas építészmérnök, várostervező, aki 1956-ban az USA-ba emigrált és New Yorkban a világhírű Skidmore, Owings & Merrill építész iroda munkatársa lett.

Ez a ház egy csoda, Szeged város ritka kincse

– mondta róla Vesmás Péter Ybl Miklós-díjas építész.

Az értékes házat a városi önkormányzat közgyűlése 2022-ben helyi egyedi védelem alá helyezte.

A ház történetébe számos neves orvos, gyógyszerész, jogász és művész élete szövődik. Az építtető Miskolczy Dezső Állami-díjas orvos, neurológus a modern agykutatás egyik úttörője. Később lakott itt Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus, majd Surjányi József gyógyszerész vásárolta meg, aki a szegedi Kígyó Gyógyszertár nagyra becsült vezetője volt. Surjányi a házat ötven éve adta el a Szögi családnak, melyben két tulajdonos is gyógyszerész, és itt alapította meg Dr. Szögi Zoltán jogtanácsos a Szegedi Papucsért Alapítványt, melynek elnöke Szögi Csaba táncművész, Magyarország Érdemes Művésze.

Kapcsolódó
Nobel-díjasokat festettek fel a szegedi toronyházra
A szegedi kötődésű Nobel-díjasok, Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert tíz emelet magas portréját készítették el a város tizenhét emeletes magas toronyházán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik