Virágzó vidékünk

Emberihez hasonló érzései vannak a növényeknek

Unsplash
Unsplash
Úgy viselkednek, mintha lenne agyuk.

A vegetáriánusok legtöbbször azért választják ezt az étrendet, mert nem szeretnének bántani egy érző lényt. Viszont mostanra már bizonyított tény az, hogy a növényeknek is vannak érzéseik.

Arról, hogy hogyan kommunikálnak a növények egymással és az őket körülvevő környezettel, egy kiváló összefoglaló videót osztottak meg a TikTok-on.

A videóban elhangzik, hogy a növények képesek érzékelni a fényt, az érintést, ha megszagoljuk, megérintjük vagy megöntözzük őket. Sőt, tudnak tanulni, emlékezni is. Tudományos tények bizonyítják, hogy a növények érzik, amikor mellette állunk és szinte hihetetlen, de azt, hogy milyen színű ruhában vagyunk – ugyanis a növénytestben ugyanolyan fotoreceptor-fehérjék találhatók meg, mint az emberi szem retinájának hátsó részében.

A növények agy helyett a celláikban elektromos kémiai jelekké alakítva dolgozzák fel az információt – de ez a folyamat is hasonlít az emberi szervezetben a neuronok közötti információcseréhez. Emiatt gyakorlatilag úgy viselkednek, mintha lenne agyuk.

Ez is bizonyítja, hogy nem mindegy, hogy bánunk a növényeinkkel és figyelnünk kell az általuk adott jelekre.

A videó ide kattintva tekinthető meg.

Kapcsolódó
Növényhotelben nyaralhatnak a szobanövényeink
Furcsa ötlet, de bejött: teltházas a hotel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik