Virágzó vidékünk

Hatszáz éves születésnapját ünnepli Tolna

wikimedia commons
wikimedia commons
Az évfordulót annak az írásos emléknek a keletkezésétől számítják, amelyben elsőként városnak nevezik Tolnát; ez a dokumentum egy 1424. május 25-én kelt, Zsigmond korabeli oklevél.

A településen 2007 óta e dátumhoz közeli napon, május utolsó szombatján rendezik a város napját.

Tolna az elmúlt több mint fél évezredben virágzó város volt, a 15. században a mai lélekszámhoz közelítően nyolcezer lakost számlált, s bár később jelentőségét vesztette, a 18. századtól ismét fejlődésnek indult

– mondta az MTI-nek Appelshoffer Ágnes polgármester, majd hozzátette, a Tolna név – amelyet városként egyedüliként őriz a település – középkori, latinos formáját, a Thelenát és a római erősség nevét, Alta Ripát a mai napig használják utca- és intézménynevekben.

Tolna 2013 óta újra járási székhely, de Szekszárddal annak közelsége miatt nem tudja felvenni a versenyt a kereskedelemben, a szolgáltatásokban. Egyedülálló az egykori huszárlaktanyában kialakított kulturális központ.

A polgármester megemlítette: neves tolnai szülöttként tisztelik mások mellett Wosinsky Mór (1854-1907) régészt, Bezerédj Pál mezőgazdászt (1840-1918) a selyemgyártásban játszott szerepéért, Tóth János (1930-2019) Kossuth-díjas operatőrt és Parti Nagy Lajos írót.

A városháza tájékoztatása szerint az évforduló programjait május 24. és 26. között tartják majd.

Hagyományosan a város napján, ünnepi közgyűlésen adják át a városi kitüntetéseket. Azon a hétvégén áldja meg Bábel Balázs kalocsai érsek a nemrég felújított, kétszáz éves Szentháromság-szobrot. Szerveznek elszármazottak találkozóját, helytörténeti kiállítást, koncerteket és gyermekprogramokat is.

Kapcsolódó
A 950 éves Szolnok Európa kulturális fővárosa lenne
A Szolnok 950 elnevezésű jubileumi programsorozat lehet a főpróbája az Európa kulturális fővárosa pályázatnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik