Virágzó vidékünk

Nagyot mentek a vidéki szálláshelyek 2023-ban

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A hazai turisztikai forgalom kétharmada a vidéki szálláshelyeken jelentkezett 2023-ban, ahová a vendégek háromnegyede belföldről érkezett.

A vidéki szálláshelyeken több mint 19 millió vendégéjszakát töltöttek el tavaly a belföldi vendégek – írta az MTI.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint a vármegyék közül a legtöbb, 1 millió 248 ezer belföldi turista – a fővárost nem beleszámítva – Pest vármegyéből kelt útra tavaly. Közülük a legtöbben Siófokra, Hajdúszoboszlóra és Egerbe utaztak.

A legtöbb (3,1 millió) vendégéjszakát 2023-ban szintén Pest vármegye turistái töltötték az országban.

A második legtöbb belföldi utazót Győr-Moson-Sopron vármegye adta, innen a turisták leginkább Zalakaros, Balatonfüred és Siófok felé vették az irányt, csakúgy, mint a dobogó harmadik fokán álló Komárom-Esztergom turistái.

A saját vármegyéjükön kívülre a leggyakrabban Pest és Győr-Moson-Sopron mellett Hajdú-Bihar vármegye turistái utaztak, ők legtöbbször Gyulán, Egerben és Miskolcon szálltak meg. A somogyi turisták közül a legtöbben Zalakarosra, Hévízre és Pécsre utaztak, míg saját vármegyéjükön belül legnagyobb számban a zalaiak keresték a pihenést tavaly.

Illusztráció / Pixabay

Átlagosan a leghosszabb ideig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Borsod turistái pihentek. A legmesszebbre pedig Jász-Nagykun-Szolnokból, Bács-Kiskunból és Baranyából utaztak a pihenni vágyók, akik leginkább Siófokot célozták.

A 4-5 csillagos hotelekben Győr-Moson-Sopron utazói foglaltak a leggyakrabban szállást, főként Budapest, Zalakaros, Bük, Balatonfüred és Hévíz szállodáit választották.

A kempingek a legnépszerűbbek a Komárom-Esztergom vármegyei utazók körében voltak, akik főként a Balaton partján, így Siófokon, Balatonfüreden, Alsóörsön, Zamárdin, Révfülöpön szálltak meg ilyen szálláshelyeken. A legtöbb vendégházat Békés turistái foglalták le, elsősorban Egerben, Siófokon, Szegeden és Békésszentandráson.

A legtöbb 19-24 év közötti fiatal Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyéből utazott, leginkább Siófokra, Nyíregyházára és Miskolcra. A 65 év feletti generáció tagjai is leginkább Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből keltek útra – ugyanezen városok felé.

Tavaly a legidősebb belföldi turista 100 éves volt, aki Győr-Moson-Sopronból látogatott Zalába, ahol 3 éjszakát töltött.

Kapcsolódó
Milliós vendégéjszakát mértek tavaly Siófokon
A Balaton-parti várost az üdülőrégióban Hévíz követi.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik