Virágzó vidékünk

Már verekednek a kakasok, megkezdődött a túzokdürgés

Kiskunsági Nemzeti Park/Kocsán Gábor
Kiskunsági Nemzeti Park/Kocsán Gábor

A Kiskunsági Nemzeti Park számolt be arról weboldalán, hogy már február második felében megfigyelhető volt az öreg túzokkakasok rivalizálása, vetélkedése, amelyet megelőzött a téli tollruhájuk cseréje. Mindez jól mutatta, hogy kezdődik hazánk egyik leglátványosabb madárnásza, a túzokdürgés.

Az elmúlt napokban több helyszínen is sikerült megfigyelniük kollégáinknak ezt a nem mindennapi jelenséget

– írták közleményükben.

A dürgés egy bonyolult szertartás, amelynek célja a tojó madarak csalogatása. A rituálé során a hím egyedek vizuálisan és akusztikusan is bizonyítják az utódnemzésre való alkalmasságukat. A dürgő madarak látványos változáson mennek keresztül: a szárnyaikat úgy forgatják, hogy azok fehér rózsákra emlékeztetnek, a felfújt torokzacskó miatt a bajusztollak az égnek merednek, valamint a faroktollakat a hátukra vetik. A párválasztási szertartásba átfejlődött kakasok harmad-, negyed fordulatokkal tipegnek, a kifordított szárnyak fel, s alá himbálóznak, mindemellett „buffanó” hangot hallatnak.

A túzokdürgés fő időszaka általában március közepétől egészen április végéig-május elejéig tart. Ilyenkor a kakasok már hajnalban elfoglalják a dürgéshez kiszemelt helyeiket.

A párzások nagy része is ebben az időszakban történik. A sikeres légyottokat követően a tojók elhagyják a dürgőhelyeket, és megkezdik a kotlást, majd a fiókanevelést.

A dürgés hazánk talán leglátványosabb madárnásza. Fontos, hogy a túzokokat a dürgési időszakban semmilyen emberi zavarás ne érje. A szaporodás sikeressége jelentős részben azon is múlik, hogy háborítatlan körülmények között menjen végbe a nász. Éppen ezért a madarakat csak távolról, jellemzően 500-1000 méterről szabad megfigyelni.

Kapcsolódó
Évtizedek óta nem volt ennyi túzok a Bihari-síkon
A Hortobágyi Nemzeti Park teljes területén pedig már több mint 500 madarat jegyeztek fel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik