Virágzó vidékünk

Évtizedek óta nem volt ennyi túzok a Bihari-síkon

Hortobágyi Nemzeti Park/Simay Gábo
Hortobágyi Nemzeti Park/Simay Gábo
A Hortobágyi Nemzeti Park teljes területén pedig már több mint 500 madarat jegyeztek fel.

Az idei tél során, mint minden évben, az egész országra kiterjedő túzok szinkron számlálást tartottak a természetvédelmi szakemberek. Ennek során a Bihari-sík Tájegységben is felmérték a telelő madarak számát és hatalmas rekord született, közel háromszor annyi madarat figyeltek meg, mint az átlag.

A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága arról számolt be közösségi oldalán, hogy az évnek ebben az időszakában a túzokok csapatokba verődnek és különböző mezőgazdasági kultúrákon vagy gyepeken, többnyire tradicionálisnak számító telelő területeken várják ki a tavasz érkezését és a dürgési időszak kezdetét. A telelő csapatok jellemzően egy-két tucattól akár 100 példányt meghaladó madarat is számlálhatnak.

Az idei télen a Bihari-sík Tájegységben az elmúlt évtizedek egyik legjobb eredménye született: a számolásban résztvevők összesen 351 példány túzokot regisztráltak. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság teljes illetékességi területén pedig összesen 537 példányt figyeltek meg a szinkron alkalmával.

A túzok (Otis tarda) fokozottan védett madárfajunk, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 1.000.000 Ft.

Kapcsolódó
Folyamatosan növekszik a túzokállomány az Alföldön
A nemzetközi szinkronszámlálás eredményei ígéretesek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik