Mozaik

Mentett túzokokat engedtek vissza a vadonba

Czifrák Gábor/kmnp
Czifrák Gábor/kmnp
Még külön csapatot alkotnak, de egy-két vad, idősebb madár is mindig velük tart és sok mindenre megtanítja őket.

Tizenegy fiatal túzokot mentettek tojásból a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán, melyeket aztán sikeresen fel is neveltek, s most visszaengedtek vad társaik közé. A fiatal túzokok beilleszkedése sikeres volt, írja a kmnp.hu.

Kapcsolódó
Kék vércsék ezrei gyülekeznek a Körös-Maros Nemzeti Parkban
Nagyjából egy hónap alatt repülnek át a Földközi-tenger, a Szahara és az esőerdők rengetege fölött.

A fiatal madarak a nyár folyamán a dévaványai túzokvédelmi mintaterületen készülhettek fel a szabad életre, közben jelölőgyűrűket is kaptak, melyek alapján gyakorlatilag életük végéig nyomon követhetőek lesznek.

A nevelt, majd visszaengedett túzokok mostanra szépen beilleszkedtek vad társaik közé. Egyre gyakrabban hagyják el a mintaterületet, de éjszakára még visszatérnek.

Még külön csapatot alkotnak, de egy-két vad, idősebb madár is mindig velük tart és sok mindenre megtanítja őket. Például arra, hol vannak a közelben a táplálékot nyújtó lucernatáblák, vagy hogyan kell védekezni a különböző ragadozókkal szemben. Azt is megtanulták már, hogy ha gépjármű közeledik, akkor felrepülve elkerülhetik a veszélyt

– áll a Nemzeti Park közleményében.

Ez azért fontos, mert a vad túzokoknak kulcsszerepük van a mentett példányok sikeres beilleszkedésében, ugyanis utóbbiaknak tőlük kell elsajátítaniuk a túléléshez szükséges ismereteket.

Kapcsolódó
Világpolgár madarak kalandoznak a Kis-Sárréten
Most két halászsast figyeltek meg a térségben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik