Mozaik

Porördögöt fotóztak a kiszáradt kardoskúti Fehér-tóban

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó medre hetek óta teljesen száraz. Az utóbbi hetek igencsak meleg időjárása kedvez néhány látványos légköri jelenség, például a délibáb és a porördög kialakulásának, olvasható a park honlapján.

A közlemény szerint noha egy csepp víz sincs a mederben, mégis mintha a sekély vízfelszínen tükröződne a megfigyelőtorony és a kutatóház. Ez a jelenség nem más, mint a délibáb, amely tulajdonképpen egyfajta fénytörés, melynek kialakulásához gyors felmelegedésre alkalmas földfelszín szükséges.

Erős napsütésben a felmelegedett, forró földfelszíntől a vele közvetlenül érintkező levegőréteg is átmelegszik. A magasabb hőmérsékletű levegő sűrűsége kisebb, a különböző sűrűségű rétegek törésmutatója pedig különbözik, és az eltérő törésmutatójú rétegek – inverziós felületnek nevezett – határfelületén a fény megtörik, ez okozza ezt a légköroptikai jelenséget.

A napos, száraz időjárás, a gyorsan melegedő felszín a kisméretű forgószelek, portölcsérek kialakulásának is kedvez. Az erős besugárzás hatására gyorsan melegszik a levegő. A felszín közelében felhevült és ezáltal a környezeténél könnyebbé vált légrész gyors emelkedésbe kezd, benne alacsony légnyomás alakul ki.

Mint írják, a nyomáskülönbség révén kialakuló légbuborékba minden irányból levegő áramlik, ami aztán forgó mozgásba kezd. A gyors feláramlás miatt eközben a termik megnyúlik, így egyre gyorsabbá válik a függőleges tengely menti örvénylés. Az így kialakult kis forgószeleket porördögként is emlegetjük.

A képen látható porördög a Fehér-tó medrében keletkezett, és az abban lévő portól vált fehér színűvé.

Palcsek István Szilárd / KMNP
Kapcsolódó
Növényekre veszedelmes légy terjed az országban
Áprilistól novemberig három nemzedék is kifejlődhet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik