Kertünk-Portánk

Növényekre veszedelmes légy terjed az országban

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Áprilistól novemberig három nemzedék is kifejlődhet.

Gyümölcstermő növények széles körét veszélyezteti a Drosophila suzukii. A régóta ismert, közönséges ecetmuslicával szemben ez a muslica elsősorban nem a már sérült, túlérett, rothadó gyümölcsöt, hanem az egészséges, érésben lévő termést támadja meg, írja a magyarmezogazdasag.hu.

Kapcsolódó
Kihalás szélére kerültek a királylepkék
Kizárólag selyemkóróval táplálkoznak, ám a növény eltűnőben van egyebek között a fokozott gyomirtóhasználat miatt.

Az apró légy Ázsiából került Európába. Nálunk 2012 őszén az M7-es autópálya mentén kihelyezett almaecetes csapdában találták meg az Európában rohamosan terjedő gyümölcsmuslica néhány példányát.

A gazdanövényköre széles, termesztett és vadon élő gyümölcsök (szamóca, málna, szeder, bodza, áfonya, ribiszke, köszméte, cseresznye, őszibarack, kajszi, szilva, szőlő, kivi) tartoznak bele, de az almán és körtén is megtalálható. Súlyos (80-100 százalékos) gazdasági veszteséget tud okozni málnán, szamócán.

A Drosophila suzukii piros szemű, sárgásbarna színű, 3 milliméteres légy. A rokon fajoktól nehéz elkülöníteni, a nőstény hasonlít a közönséges ecetmuslicára, a hímek szárnyán azonban jellegzetes fekete folt található.

Többhetes életük során a nőstények kedvező körülmények között több száz (naponta 7-16) tojást is leraknak az egészséges, érésben lévő és érett gyümölcsökbe. Hőmérséklettől függően 1-3 nap múlva kelnek ki a lárvák, amik szuronyos szájszervükkel roncsolva a gyümölcs húsát, elkezdenek táplálkozni. A lárvakártétel nyomán másodlagosan gomba- vagy baktériumfertőzés következtében rothadni kezd a gyümölcs. Áprilistól novemberig három nemzedék is kifejlődhet nálunk, Dél-Európában akár egy tucat is.

A kifejlett légy védett helyen, főként raktárakban áttelel.

Nagy távolságokra a fertőzött gyümölcsökkel jut el, amelyek észrevétlenül kerülnek a szállítmányokba. Széllel, valamint jó repülési képessége révén is terjed. Megjelenése és fertőzése jól nyomon követhető sárga ragacsos lappal és almaborecetes csapdákkal.

A gyümölcsérés kezdetén engedélyezett rovarölő készítményekkel lehet ellene védekezni.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik