Virágzó vidékünk

Életfát is készített falujának a lakatos fémszobrász

A fémhulladék újrahasznosítása volt a lakatosmester célja és művészet lett belőle.

Szabó Gábor 1996-ban karosszéria lakatosként kezdett el dolgozni, majd a kétezres években váltott és lakatosként folytatta a vállalkozást, kerítések, korlátok és minden, amihez fémmunka kell a ház körül. És, hogy miként születtek vadállatok is a műhelyben? Ők az újrahasznosítás teremtményei.

Ahogy gyűlt a munkám során a hulladék, gondoltam, hogy kezdeni kellene vele valamit és így jött az ötlet, hogy készítek belőle fémszobrot.

Gábor az interneten szörfözve talált olyan alkotásokat az Egyesült Államokból, amelyek totemállat-szerű szobrok voltak, és az adott műhelynek lettek a címerei. Így született meg az első mű közel öt éve, egy impozáns sas, ami végül a kezdete lett egy új, alkotói pályának is.

Nem művésztként, inkább hobbiként gondolok ezekre a tárgyakra. Már született funkcionális munkám is, egy sárkány, ami kerti sütőként használható, lehet benne tárcsán és bográcsban is ételt készíteni.

– mesélte a lakatosmester.

És bár Gábor kissé szerényen mesélt munkáiról, miközben egy nagyon szép és megható alkotása lakóhelyének, Bucsunak a központjában található. Ez egy életfa, melynek a leveleire minden évben, anyák napján felgravírozzák a született gyerekek neveit.

A fa 2023 óta áll a falu központjában és még sok üres levél van rajta, évente 4-6 gyermek születik a településen.

Gábor háza a falu utolsó ingatlanja, és az előkertje, ahol a szobrok állnak félig nyitott, így bárki ellátogathat hozzá megnézni az alkotásait, a sast, az oroszlánt, sárkányt, szarvast és a fémvirágokat. Nemsokára készül majd egy fán ülő páva és tervben vannak újabb funkciónális szobrok is, szélkerék és szökőkút, utóbbira már érkezett egy megrendelés is.

Ahogy gyűlik az anyag, úgy érkezik az ihlet is. Az interneten inspirálódom sokat, de persze csak, ahogy az időm engedi, úgy tudok dolgozni. Most érkezett az első megrendelésem a szökőkútra, ez egy plusz motiváció, hiszen szerencsés helyzet lehet, ha a hobbimmal is tudok egy kis pénzt keresni

– jegyezte meg a lakatosmester.

Kapcsolódó
Kimustrált fémdaraboknak ad új életet a somogyi ezermester
Homokszentgyörgy legimsertebb embere lett a fémszobrász.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik