Virágzó vidékünk

Évtizedek óta nem látott denevérekre bukkantak a Mecsekben

wikimedia commons
wikimedia commons
A Mánfai Kőlyuk-barlangban évtizedek óta nem látott számú, összesen mintegy 175 példányos, fokozottan védett hosszúszárnyú denevér kolóniára bukkantak.

A március első napján elvégzett telelő denevérállomány felmérés hatalmas meglepetést okozott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) munkatársainak. A Mecsek egyik legjelentősebb denevér telelőhelyén, a fokozottan védett Mánfai Kőlyuk-barlangban évtizedek óta nem látott számú, összesen mintegy 175 példányos kolóniáját találták meg a fokozottan védett hosszúszárnyú denevérnek, közölte a nemzeti park.

A barlangi automatikus detektor adatai alapján február utolsó napjaiban, több hullámban érkeztek az állatok.

Az országosan is nagyon ritka faj itteni 4-500 példányos kolóniája az 1980-as évekre eltűnt a barlangból, főként a barlang víztározó célú kiépítése és kedvezőtlen lezárása következtében. A 2000-es évek végén kezdett a faj egy-egy példánya visszatérni, és az akkor elvégzett denevérvédelmi beruházásoknak köszönhetően napjainkra a barlang fontos nászhellyé és téli/tavaszi átmeneti szálláshellyé vált a faj számára.

Szülőkolóniája ugyan még nincs, de a nemzeti park igazgatóság szakemberei bizakodók a jövő tekintetében.

Mivel a Dunántúlon csak a Szársomlyó barlangjaiban ismert szaporodó kolóniája, és a Mánfai Kőlyuk-barlangban nászoló és telelő állománya, a DDNPI nagy hangsúlyt fektet a faj védelmére és a védelmet megalapozó kutatásokra, védelmi célú beruházásokra

– olvasható a közleményben.

A hosszúszárnyú denevér (Miniopterus schreibersi) Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 Ft. Közepes termetű, testtömege 10-14g. Nyílt területeken vadászik éjszakai rovarokra, főleg lepkékre. Előfordulásának súlypontja a mediterráneum.

Hazai állományának zöme az Északi-középhegységben él, mely elterjedésének északi határa is. Szinte kizárólag barlangokban, illetve felhagyott bányavágatokban tanyázik. Zavarásra rendkívül érzékeny, és a barlangbejáratok rácsos lezárása is kedvezőtlen számára.

A XX. század közepén még számos nagy, több ezres kolóniája élt Magyarországon, de a barlangok hasznosítása  – barlangászat, turizmus – következtében töredékére zsugorodott nem csak hazai, de európai állománya is.

Kapcsolódó
Megszámolták a barlangokban alvó denevéreket
Barlangász és denevérkutató szakemberek kezdték meg felmérni a barlangokban, üregekben telelő denevéreket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik