Mozaik

Mindössze 2 grammos a világ legkisebb denevére

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A dongódenevér kis mérete miatt veszélyeztetett faj.

Az 1200 denevérfaj közül a legkisebb a néhány thaiföldi és minanmari barlangban fellelhető dongódenevér (Craseonycteris thonglongyai).

A dongódenevér csak 2 grammot nyom, hossza 29-33 milliméter, szárnyfesztávolsága 170 milliméter -írja a Greenfo.

A fajt 1973-ban egy thai biológus, Kitti Thonglongya írta le, a tudományos név is az ő nevére utal, illetve az angol elnevezés (Kitti disznóorrú denevére) is hozzá köthető.

Az apró bőregér hamar népszerű lett, ez pedig sajnos azzal járt, hogy néhány lakóhelyéül szolgáló barlangot elözönlik a turisták, ami negatív hatással van a denevérekre.

Az állat felkerült a Londoni Zoológiai Társaságnak a világ evolúciós szempontból legkülönlegesebb és legveszélyeztetettebb teremtményeit (EDGE) felsorakoztató százas listájára is. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a dongódenevér a “veszélyeztetett” besorolást kapta.

Thaiföldön körülbelül 45 ezer egyed él, Mianmarból nincsenek pontos adatok, de valószínűleg kisebb az ottani dongódenevér-populáció az élőhelyi körülmények miatt. A denevérek kis kolóniákban élnek, kb. 10- 100 egyed lakik együtt, de ismertek 500 fős kolóniák is. Éjszakai ragadozók, ultrahangos echolokáció segítségével rovarokra vadásznak.

Wikimedia Commons

A Természetvédelmi Világszövetség részvételével készített nemzetközi kutatás szerint a testméret összefügg a veszélyeztetettséggel: az apró és a nagyon nagy állatfajokat fenyegeti leginkább a kihalás veszélye, a közepes méretűek a legkevésbé veszélyeztetettek. A kutatás során 27 ezer gerinces fajt vizsgáltak testméret és veszélyeztetettségi státusz alapján. A 27 ezer faj közül 4400-at fenyeget a kihalás veszélye, köztük különösen sok a kicsi és nagy faj.

Az egy kilogramm feletti testsúlyú veszélyeztetett fajokat a vadászat és halászat fenyegeti. Egyrészt a húsfogyasztás, másrészt a testrészek orvosi célú felhasználása vagy az áll, hogy a célzott zsákmánnyal együtt akaratlanul elpusztulnak más állatok is.

Az apró, 77 gramm alatti testsúlyú állatokat főként az életterük változásai befolyásolják.

A nagyméretű veszélyeztetett fajok (például bálnák, elefántok, oroszlánok) védelmére már léteznek programok, de a kis állatfajok veszélyeztetettsége valószínűleg erősen alábecsült – vélik a tudósok.

Kapcsolódó
Inkubátorban melegítik a kihűlt texasi denevéreket
A fagy miatt rengeteg állat a földre esik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik