Virágzó vidékünk

Megérkeztek az Alföldre az első fostos bugybókák

wikimedia commons
wikimedia commons
A különleges küllemű, egzotikus szárnyast a madárvilág punkjaként is említik.

Visszatértek a búbosbankák a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti részterületére. Március 12-én látták az első példányokat a Sóstói Állattartóteleptől északra fekvő gyepeken és kisparcellás szántókon, tájékoztatott a nemzeti park.

Ezt a madarat a népnyelv büdös bankának, szurtos dudunak, ganajmadárnak, vagy fostos bugybókának is hívja, mivel a fiókák veszélyérzet esetén bűzös ürüléket juttatnak vélt, vagy valós támadójukra.

A búbosbankának összesen hat alfaja ismert.  Az Európában fészkelők többsége vonuló. Afrikában, a Szaharától délre telelnek. Már márciusban megjelennek hazánkban, de az állomány zöme áprilisban érkezik meg.

A fákkal, fasorokkal tarkított, nyílt alföldi térségeket kedveli. A talajfelszínen és a laza talajban hosszú, enyhén lefelé ívelt csőrével kutat táplálék után. A föld alatt élő rovarokkal táplálkozik, emiatt mozaikos és csupasz talajfelszíneket igényel.

A rigónál nagyobb, tarka tollruhájú madár. Fején jellegzetes, sugarasan felmereszthető tollbóbitát visel, amely nyugalmi állapotban a tarkóra simul.

A különleges küllemű, egzotikus szárnyast a madárvilág punkjaként is említik.

Röpte lepkeszerűen hullámzó.

Fészkelési időszaka március végétől augusztus közepéig tart. Jellegzetes hangját április közepétől június végéig hallhatjuk.

Előszeretettel fészkel fás legelőkön, állattartótelepek közelében. Harkályok odúit szívesen elfoglalja, de kidőlt, korhadt fák üregeiben, kőrakásokban, üregekben bárhol költhet, akár a talajszinten is.

A tojó 5-10 tojást rak, a fiókák etetésében mindkét szülő részt vesz. Szeptemberre az állomány nagy része elvonul az afrikai telelőhelyekre.

A búbosbanka védett madárfaj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Kapcsolódó
Kezdődik a búbosbankák násztánca
Áprilisban már a tojásrakást is megkezdik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik