Virágzó vidékünk

Újra beindult a soproniak kedvenc forrása

enyugat.hu / Töreki Tibor
enyugat.hu / Töreki Tibor
Ismét feltölthetik a kulacsokat a turisták.

Kitisztították a Természetbarát-forrás vízcsövét – írta az Enyugat.hu.

Újra folyik a soproniak kedvenc forrása, a Természetbarát forrás. A Timber Special Ipari Alpinista Csoport, Nagy Attila vezetésével kijavította azt a hibát, ami eltömítette a forrás csövét. Most újra csörgedezik a forrásvíz a kiépített vízlelőhelynél.

A hiba megoldásához földmunkára és egy védőcső ellhelyezésére volt szükség. A gondot valószínűleg a megnövekedett járműforgalom okozta, a személygépkocsik súlya összenyomta az út alatt húzódó csövet.

A természetvédők egy nagy kőtömböt is helyeztek az út szélére, hogy ne lehessen közvetlenül a forrás csöve felett parkolni, vagy nagyobb járművel áthajtani.

enyugat.hu / Töreki Tibor

A Szalamadra-tavat a Rák-patak mellett a Fáber-rét környékének vízgyűjtő területéről eredő Természetbarát forrás is táplálja. A meseszép tó keleti oldalán fakadó, igényesen kiépített forrás első foglalása 1950-ben a Természetbarátok Turista Egyesület nevéhez fűződik.  A nagy vízhozamáról és kirstálytiszta vizéről híres forrást a múlt század első felében még Orvosi-forrásnak hívták, mert az 1931-32-es kolerajárvány idején a lakosság egy része innen jutott tiszta vízhez.

A 2000-es évek elején a forrás kifolyója fölé kapuboltozatra emlékeztető kőépítményt emeltek, köré fából készült asztalokat és fatuskókat helyeztek.

Több soproni forrással ellentétben a Természebarát forrás vize ma is iható.

Kapcsolódó
Megállás nélkül pezseg a forrás a mészkődomb tetején
Körülbelül tízezer éve növekszik ilyen módon, ásványi lerakódással.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik