Virágzó vidékünk

Ébredezik a természet, beindultak a sünök, a pelék és a denevérek

pixabay
pixabay
A hosszabb nappalok és az emelkedő hőmérséklet hatására egymás után ébredeznek a téli álmot alvó kisemlősök.

A Körös-Maros Nemzeti Park írta meg weboldalán, hogy a keleti sünök, mogyorós pelék és denevérek legfontosabb feladata most a táplálékszerzés.

Tavasszal a világosság és a felmelegedés hatására ezeknek a védett kisemlősöknek a testében megindul egy különleges hormon termelődése, amely felébreszti őket. Ekkora már felélik az ősszel felhalmozott táplálékukat, az úgynevezett barnazsírt, éppen ezért nagyon intenzíven kezdenek élelem után kutatni.

Az avarkupacok, farakások alatt telelő, s onnan előbújó keleti sünök a mostanra már szintén megjelenő csigák és apró emlősök után kutatnak. A fagymentes üregekben, repedésekben, házak padlásain, csoportosan telelő denevérek szorgalmasan kapkodják a rovarokat. Az esti órákban gyakran megfigyelhetők a közvilágításra szolgáló lámpáknál is, ahol a fényre összegyűlő rovarokat fogyasztják, miközben éles, cincogó hangot hallatnak. A mogyorós pelék – amelyek akár a kertünkben, egy-egy jól kibélelt, kényelmes, szűk bejáratú odúban is telelhetnek -, növényi táplálékot, például ilyenkor tavasszal zöld hajtásokat keresnek.

A kisemlősök nagyon intenzív táplálkozásának egyik fontos célja az, hogy mire elérkezik a szaporodás időszaka, addigra visszanyerjék erőnlétüket.

Kapcsolódó
Félalbínó sünmamát mentettek Szegeden
Hófehér sünmamát és kölykeit a vadasparkban ápolják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik