Mozaik

Pelebummnak örülnek a tihanyi erdőkben

Pixabay
Pixabay
Öt csöppség érkezett.

Pele kölykök születtek egy kihelyezett odúban – írta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A Nemzeti Park ‘Gliridae’ biodiverzitás monitoring programja keretében mesterséges odúkat helyeztek ki a nagy pelék számára.

Az odúk felmérése havi rendszerességgel történik, segítségükkel a szakemberek nyomon követhetik az odúkban zajló folyamatokat.

A tihanyi erdők a napokban nagy pele porontyokkal gazdagodtak. Az öt kicsi rágcsáló kiválóan érzi magát és a mama is jól van.

A szakemberek szerint a “B” vagy “C” típusú odúkat cserjés, vagy fiatal erdő közelében helyezzük ki nem túl magasra, akkor jó eséllyel nemcsak a madárvilág, de a helyi kis rágcsálók is felfedezhetik maguknak.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park / Bátai József

A nagy pele Glis glis (Myoxus glis) szürkületi, éjszakai állat. Általában sötétedés után bújik elő fészkéből és nagyjából éjfélig keresgéli a táplálékát. Útja során fákat és kiterjedtebb vegetációfoltokat is végigcserkészik az éj leple alatt. Az éjszaka közepén egy rövid időre visszatér a fészkébe, majd virradatig territóriumának határait ellenőrzi végig.

A nagy pelék jól látnak, hallanak, a bajszuk segítségével érzékelnek a sötétben. A téli álom előtt normális testsúlyuknak akár kétszeresére is meghíznak, ilyenkor mozgásuk lelassul. Téli álomra szeptember végén – október közepén behúzódnak, föld alatti üregekbe. A téli álom a peléknél hat-hét hónapig is eltart, novembertől májusig.

A nagy pele húsa a rómaiak óta különlegességnek számít, több európai országban fogyasztották, a hagyományos erdélyi konyha sokáig csemegeként tartotta számon.

Kapcsolódó
Csodával határos módon maradtak életben a megmentett apróságok
A közelmúltban kis pelék érkeztek a veszprémi állatmentőkhöz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik