Virágzó vidékünk

Megmentenék az enyészettől az ikonikus pesthidegkúti kastélyt

Facebook/Lukácsi Attila/Kastélyromok és elhagyott kastélyok,kúriák,villák Magyarországon
Facebook/Lukácsi Attila/Kastélyromok és elhagyott kastélyok,kúriák,villák Magyarországon
A műemléki felújítást követően korhűen berendezett, de 21. századi technológiával ellátott épület kialakítását tervezik, kulturális rendezvény funkciókkal.

A korábban szociális lakásoknak otthont adó négy dór oszlopos, klasszicista villa 2021-ben került alapítványi tulajdonba megújulása érdekében. Egy március 22-én megjelent közbeszerzési felhívás szerint hamarosan kulturális intézményként születhet újjá az évek óta használaton kívül álló épület, írta az Építészfórum.

Pesthidegkút történelmi központjában, egy templom és nemesi kúriák szomszédságában áll az egyes források szerint 1830 és 1840 között, mások szerint 1844-ben épült Váry-Szabó kúria.

A Váry köz 7. szám alatt található Váry-Szabó Kúria, a Polgári Művelődésért, Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány tulajdonában áll, mint ahogy az alapítvány oldaláról is kiderül.

Az épület 2021-ben került az említett alapítvány gondozásába. Az alapítvány honlapja szerint műemléki felújítást követően korhűen berendezett, de 21. századi technológiával ellátott épület kialakítását tervezik, kulturális rendezvény funkciókkal.

Egy 2024. március 22-én közzétett dokumentum szerint a Klebelsberg kastélyt is működtető Pro Cultura Kft. feltételes közbeszerzést írt ki a Váry-Szabó kúria építészeti rekonstrukciójára.

Az ajánlattételi felhívás szerint a feladatok magukban foglalják a klasszicista stílusú műemlék eredeti állapotához közelítő felújítását és átalakítását, emlékszobák, kiállítóterek, valamint rendezvények, konferenciák, előadások, kulturális programok lebonyolítására alkalmas terek kialakítását. Feladat továbbá az ingatlanon található “cselédház” felújítása, lakóegységek kialakítása, gazdasági bejáró és kukatároló építése

– olvasható a dokumentumban, amely szerint az ajánlatok beérkezésének határideje április 9.

A Váry-Szabó kúria múltja

A klasszicista stílusú villát Jankovich Miklós műgyűjtő és felesége, Hauck Róza építtette. Utóbbi férje 1846-os halála után feleségül ment Váry Szabó Antalhoz, akivel több évtizeden keresztül használták az épületet.

 

A család későbbi leszármazottainak a 2. világháborút követően el kellett hagynia a villát, amelyben a II. kerületi tanács az 1950-es évek végén szociális lakásokat alakított ki.

Kapcsolódó
Mindenét eladta a pár, hogy a somogyi kastélyban élhessenek
Nyakig érő gaz fogadta őket először, de beleszerettek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik