Virágzó vidékünk

Szigorú feltételekhez kötik a szórakozóhelyek éjszakai nyitvatartását Siófokon

illusztráció/pixabay/Stefan Schweihofer
illusztráció/pixabay/Stefan Schweihofer
A cél, hogy minél nagyobb rend, tisztaság, minél jobb közbiztonság legyen a Petőfi sétányon.

Életbe léphet az idei szezonra az üzletek éjszakai nyitvatartását szabályozó rendelet, mely hat feltételhez köti az éjfél és hajnali 4 óra közötti nyitvatartást Siófokon. Csak az az üzlet tarthat nyitva ekkor, amelyik eleget tesz az előírásoknak. A rendelet május 2-től hatályos, írta a siofok.hu.

A siófoki képviselő-testület még 2022 márciusában rendeletet alkotott alapvetően a Petőfi sétány és környéke rendje, közbiztonsága és tisztasága javítása érdekében. Hatályba azonban nem léphetett a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvény egy bekezdése miatt.

Azután több mint egy évvel a kihirdetést követően, tavaly áprilisban a Somogy Vármegyei Kormányhivatal törvényességi észrevételt tett a rendelet miatt, gyakorlatilag valamennyi feltételt jogszabályellenesnek minősítve. A siófoki önkormányzati hivatal jogi véleménye alapján a képviselő-testület ezt egyhangú szavazással nem fogadta el, mire a kormányhivatal a Kúriához fordult jogorvoslatért.

A rendelet végül túlnyomó részt kiállta a törvényesség próbáját a Kúria múlt év végi határozata szerint.

A városháza a kúriai döntés nyomán elvégezte a rendelet átdolgozását, s a képviselő-testület a márciusi ülésén ezt fogadta el egyhangú szavazással.

Hat alapvető feltételnek kell megfelelnie annak az üzletnek, amelyik éjfél és hajnali 4 óra között nyitva tartana Siófokon.

  1. Önálló illemhely biztosítása;
  2. Limiter beépítése a zenét szolgáltató berendezésbe;
  3. 100 négyzetméter fölött minimum 1 biztonsági őr alkalmazása;
  4. Italokat csak többször használatos, úgynevezett repohárban lehet kiadni;
  5. Tilos a közterületről látható erotikus táncos tevékenység;
  6. Az üzlet előtti járdaszakasz napi takarítása.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa múlt év végi döntésének indokolásában kiemelte, hogy „a siófoki önkormányzat jogosan és helyesen érvényesítette a helyi sajátosságokat a rendelet megalkotásakor (éjszakai szórakozóhelyek zajkibocsátása, közegészségügyi, köztisztasági problémák, stb.) közérdekből, megelőzési céllal, a területen lakók és szórakozni vágyók érdekeinek érvényesülése végett”, illetve üdvözölte a köztisztaság javítására vonatkozó, a hazai és uniós követelményeknek is eleget tevő passzusokat, valamint hogy figyelembe veszi a kiskorúak fejlődési igényeit is.

Döntően pert nyertünk a kormányhivatallal szemben, s most már életbe léptethetjük a rendeletet annak a 9 éve tartó szisztematikus törekvésnek a jegyében, hogy minél nagyobb rend, tisztaság, minél jobb közbiztonság legyen a Petőfi sétányon. Ezzel is a családbarát város koncepciót erősítjük, de az érdekelt vállalkozók is egyetérthetnek abban, hogy ezek a köz érdekeit szolgáló rendelkezések

– mondta a képviselő-testület ülésén dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere.

Kapcsolódó
Ez lehet idén Siófok "legnagyobb dobása"
A fürdőfelújítás előkészületei gőzerővel folynak, rövidesen elkezdődhet a munka.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik