Virágzó vidékünk

Csodát tett a természet a bazsarózsa rezervátumban

facebook/REZERVATIA NATURALA
facebook/REZERVATIA NATURALA
Nagyon korán szirmot bontottak az első virágok, melyek a Kárpát-medencében csak Mezőzáh határában élnek.

Erdélyben, a Marosvásárhelytől hatvan kilométerre fekvő Mezőhát határában ritka kincset rejt a természet. A Mezőzáhi Természetvédelmi Rezervátum Erdély egyetlen olyan területe, ahol megtalálható a sztyeppei vagy keskenylevelű bazsarózsa, köszönhetően a gondos ápolásnak és a szigorú őrzésnek. A látogatók csakis a kijelölt ösvényekről gyönyörködhetnek a virágmezőben.

Az oroszországi sztyeppék őshonos növénye a Kárpát-medencében csak a mezőzáhi dombok között bont szirmot, jellemzően április 20-át követően. Most kisebb csodát tett a természet, ugyanis április 7-én a rezervátum Facebook oldalán azt közölték, hogy már kinyíltak az első sztyeppei bazsarózsák.

Az egyedi látványosság az első virágok megjelenésétől a csúcsvirágzásig együtt 3-4 héten át tart, hiszen ez a különleges növény csak két hétig virágzik.

facebook/REZERVATIA NATURALA

A bazsarózsa rezervátumban – melyet 1956-ban nyilvánítottak védetté – 3,5 hektáron él e csodálatos, vörös virágokat bontó növény, mintegy 50 ezer tő. A területen még körülbelül 270 ritka növényfaj található.

Idén fesztivált is szerveznek a sztyeppei bazsarózsának, melyre április 27-28-án kerül sor a mezőzáhi Ugron-kastély udvarán.

Kapcsolódó
Páratlan bioszféra-rezervátum lesz Európa Amazonasa
Összesen 850 ezer hektárnyi természeti és kulturális táj került az UNESCO védettsége alá három folyó mentén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik