Virágzó vidékünk

Zöld bársonyt terít a kikelet a nógrádi völgyre

Lucza Zsolt
Lucza Zsolt
Mesebeli táj Nagykeresztúr határban a Cruxx-tó környékén.

Nagykeresztúr határban pihen medrében a Cruxx-tó, amit lankás dombok és végtelen mezők ölelnek körbe. Ez a Kis-Zagyva völgyének egyik gyöngyszeme, ahol az erdők és a rétek gazdag élővilággal büszkélkedhetnek, védett vadvirágok, ugyancsak védett madarak, rovarok és vadak teszik népessé és különlegessé a festőien szép vidéket.

Lucza Zsolt

Tavasz második felében színpompás gyurgyalagok térnek vissza a tóhoz, akik az ott található partfal védelmébe fészkelnek. Vadgalambok, cigánycsukok, szürke gémek, zöld küllők, fehér gólyák és még sorolhatnám mennyi madárnak ad otthont eme varázslatosan szép táj. A nádasból pedig, ami a tavat szegélyezi, a nádiposzáták egyedi éneke szűrődik ki, akik általában a tavasz utolsó hónapjában érkeznek vissza ide, a költő területükre.

Ilyenkor áprilisban bontanak szirmot a tavaszi héricsek, amik a tó felett magasodó domboldalt sárga vadvirágmezővé varázsolják.

Lucza Zsolt

De nem nem csak bennük rejlik a táj varázsa, hanem a végtelen nagy erdőségekben, ahol a fákon üde zöld leveleket és virágokat bontogat a kikelet, és a végtelen mezőkön, a művelt területeken, ahol friss fűszálakat, vetéseket csal elő a kellemes meleg.

Ez a vidék mindenhonnan gyönyörű és különleges látványt ad szemlélőjének, akár a földről, akár a magasból pasztázva.

Lucza Zsolt

Lucza Zsolt, akinek egyedi hangulatú felvételeit már több alkalommal is bemutattuk portálunkon, újra megörökítette a táj szépségét.

Mivel ezen a vidéken élek, ha időm úgy engedi, látogatás teszek a Cruxx-tónál. A legutóbbi  alkalommal gyönyörűek fények fogadtak, mindennek erősebb színe volt. Naplemente előtti órában készítettem a felvételeket.

– mesélte el Zsolt a fotózás körülményeit a Sokszínű vidéknek.

Lucza Zsolt

A felvételen jól láthatók az élénk színek, az erős kontrasztok, melyek többek között az alacsonyan járó Nap fényének és a tiszta levegőnek volt köszönhető.

Zsolt fotóin olyan a táj, mintha üde zöld bársonnyal fedte volna be a természet, ami a magasból nézve ritkán látható és különlegesebb látványként tárul a szem elé.

Az alábbi galériában madártávlatból lehet megtekinteni a tó és azt körbeölelő táj szépségét.

A cikkben szereplő fotókat Lucza Zsolt készítette, akinek Facebook oldalán még számos különleges hangulatú fotót lehet megtekinteni.

Kapcsolódó
Szenvedélyes viharvadász a nógrádi természetfotós
Az időjárás változásaiért, annak különleges szó szerint lélegzetelállító pillanataiért akár az éjszaka kellős közepén is képes fényképezőgépet ragadni és útnak indulni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik