Virágzó vidékünk

Kamillamező hullámzik az alföldi pusztaságban

Pixabay
Pixabay
Annak ellenére, hogy alacsonyra nőtt, a virágzása így is nagyon látványos, érdemes megcsodálni.

Kiterjedt kamillamezők díszítik a Kardoskúti-pusztát – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Az Alföldön a csapadékban szegény tavasz és a szokásosnál melegebb március végi, április eleji időjárás a szikes gyepek vegetációjának növekedését is jelentősen befolyásolta. A gyepek növényzetének sarjadása ugyan már a tavasz elején megindult, de a csapadékhiány miatt a növekedés hamar lelassult. Ennek következtében a fűfélék nagyon alacsonyra nőttek, a kétszikű növényfajok pedig a legtöbb esetben a megszokottnál jóval korábban kezdtek virágozni.

Idén az átlagosnál korábban kezdtek virágozni a kamillák a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-pusztán. Meseszép látványt nyújtanak a sárgásfehér virágmezők.

kmnp.hu / Palcsek István Szilárd

A kamilla esetében korán kezdődött a virágzás, már március végén bimbóztak a növények. A meleg időjárás hatására április közepén már kiterjedt foltokban borította virágzó kamilla a pusztát.

A milliónyi virág főként a mélyebb fekvésű, ürmös, szikes pusztákon látható nagy tömegben. A szikpadkás területeken szemet gyönyörködtető, ahogyan a virágzó kamillák követik a mikrodomborzat változásait.

A szikes puszták ebben az időszakban festőművészek vásznára kívánkoznak Kardoskút térségében. A kamilla mellett kis sárga pöttyökkel díszíti a területet a villás boglárka és a sziki pozdor. Ezek a növények szintén alacsonyobbra nőttek a szokásosnál, villás boglárkából pedig kevesebb is van, mint más években.

Kapcsolódó
Szemkápráztató bubulykaszőnyeg kígyózik a Hortobágyon
Kamillamezők díszlenek a szikeseken.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik