Virágzó vidékünk

Mázsaszám szedték össze a haltetemeket a csongrádi horgászvizekből

Facebook/Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége
Facebook/Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége
Nem vízminőségi probléma, vagy betegség miatt pusztultak a busák.

Mintegy 20 mázsa haltetemet gyűjtöttek össze horgászvizeken a vármegyei horgász szövetség halőrei az elmúlt hetekben. A busák pusztulása természetes jelenség, a halőrök az ATEV vásárhelyi telepére szállították valamennyit, írta honlapján a Csongrád-Csanád vármegyei hírportál.

Nem vízminőségi probléma, vagy betegség miatt pusztultak nemrégiben a busák térségi vizekben. Ráadásul ekkora mennyiségnél távolról sem nevezhető tömegesnek a jelenség; eddig összesen nagyjából 20 mázsa haltetemet emeltek ki a halőrök Maty-éri víztározó, a Mártélyi Holt-Tisza és az Atkai Holt-Tisza vizéből

– nyilatkozta a portálnak Oláh Szabolcs, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

Tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet.

Azokon a vizeken, ahol nagyobb mennyiségben élnek busák, a jelenséget fokozza a hideg vízi táplálékhiány, így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el.

Mindez kifejezetten természetes jelenség, ami egy szelekciós, biológiai folyamat és zömében májusban fordul elő. Idén a korai tavasz miatt következett be jóval előbb. A jelenlegi hidegebb idő miatt a lehűlt vízben ez most leállt, de az újra melegedő idővel előfordulhat, hogy ismét tetemek kerülnek a felszínre

– részletezte Oláh Szabolcs.

A veszélyes hulladéknak minősülő tetemeket az ATEV hódmezővásárhelyi telepére szállítják be.

Kapcsolódó
Kihalófélben lévő halat fogtak Békésben
Legutóbb gyerekkorában látott ilyen halat a szerencsés horgász.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik