Virágzó vidékünk

Innovatív technológiával előznék meg a vadgázolásokat

Pixabay
Pixabay
80 százalék pontossággal működik a rendszer.

Egyre nagyobb teret hódít az élet minden területén a mesterséges intelligencia, brazil kutatók azon dolgoznak, hogy a vadvilág védelmére használják – adta hírül az Earth.

Brazíliában nagy számú állat pusztul el az utak mentén, évente 475 millió, azaz napi 1,3 millió példány leli halálát ilyen módon. Az ütközések nem csak számukra, hanem a közlekedők számára is veszélyt jelentenek. Egy valós idejű riasztási rendszer nagyban csökkentheti ezt.

A kutatók stratégiai szempontok alapján elhelyezett kamerákkal és az azok képét valós időben, folyamatosan elemző szoftverekkel végeznék az állatok felismerését, ami rögtön üzenetet küldhet a sofőr telefonjára vagy akár a műszerfalon lévő képernyőre is.

A fejlesztéshez több mint 1800 nyilvánosan elérhető képet használtak fel a közúti gázolások által leginkább fenyegetett fajokról.

A szoftver jelenleg 80 százalékos pontossággal működik, így természetesen nem helyettesíti a vezető figyelmét, de kiegészítheti azt. Az éjjeli felismerés egyelőre még gondot okoz a rendszernek.

A jövőben szeretnék kiterjeszteni a kamerák hálózatát, esetleg bevonni már telepített út menti kamerákat is. Az éles helyzetben történő teszteléshez a szakemberek a városok és útdíjszedő cégek együttműködésére számítanak. A figyelmeztető jelzések a már használatban lévő autós alkalmazásokba integrálva érkezhetnének a sofőrökhöz.

Kapcsolódó
Ezentúl az autóvezető a hibás a vadgázolásért
Módosult a vadgazdálkodásról, valamit a vadászatról szóló törvény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik