Mozaik

Egyszerű eszközök védenek a vadgázolások ellen

Facebook/Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság
Facebook/Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság
Prizmákat szerelnek Nógrád megyében fel az utak melletti terelőoszlopokra, melyekkel csökkenthetők a vadak kiugrása okozta balesetek.

200 eszközt szerzett be a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, melyeknek megkezdték a felszerelését a főutak mentén.

Kapcsolódó
Fokozottan figyeljünk az utakon, elkezdődött az őzek násza
A vadveszély miatt vezessünk óvatosabban, körültekintőbben.

Bárnai Kinga rendőr őrnagy, a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára a NOOL-nak elmondta: a prizmákat olyan útszakaszokon erősítik fel a terelőoszlopokra, ahol a statisztikai adatok alapján az utóbbi időszakban több alkalommal fordult elő vadelütéssel járó közúti közlekedési baleset.

A kék fóliás optikai vadriasztó prizmák az érkező járművek reflektorainak fényét megtörik és bevetítik arra a területre, ahol a vadak mozognak. Ennek köszönhetően a jármű elhaladásakor egy úgynevezett stabil optikai riasztókerítés jön létre, amelynek hatására várhatóan az állatok elkerülik a közúti forgalmat, miközben a fényhatás a járművezetőket nem zavarja

– magyarázta Bárnai Kinga.

Az eszközök igen egyszerűek, igy ellenállnak a környezeti hatásoknak, nem tesz kárt bennük a nagy hőingadozás, a magas hőmérséklet, a napsugárzás, vagy az egyéb időjárási viszontagságok, de a sózás maró hatásai sem.

Kapcsolódó
Hatalmas szarvasrudlit videóztak Marcali határában
Nem a szarvas megy át az úton, az út megy át az erdőn!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik