Mozaik

Ezentúl az autóvezető a hibás a vadgázolásért

FACEBOOK/SÁMOLY CSABA
FACEBOOK/SÁMOLY CSABA
Módosult a vadgazdálkodásról, valamit a vadászatról szóló törvény.

Július elsejétől érvényes a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény módosítása, melyben egyik fontos változás, hogy vadgázolás esetén szinte mindig a járművet vezető lesz a hibás – írja a D.A.S. Jogszervíz.

Az új szabály szerint nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.

Ez azt jelenti, hogy szinte ellehetetlenül annak bizonyítása a gyakorlatban, hogy a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben. Amennyiben ezt a tényt a kárt szenvedett autó nem tudja bizonyítani, akkor a vadásztársaság felelőssége nem fog fennállni, tehát nem lesz köteles megtéríteni az autóban szenvedett kárt.

Tehát, ha a vad nem azért keveredett az útra, mert éppen űzték, lőtték, vagy hajtották, akkor a vadásztársaság felelőssége a törvénymódosítás értelmében nem lehetséges. Sőt, itt felmerül annak a lehetősége is, hogy az autóvezetővel szemben a vadásztársaság fog igénnyel fellépni az elgázolt, tulajdonába tartozó vad megtérítésével kapcsolatban.

Vadgázolás esetén hívjunk rendőrt és minél több fotóval, videóval, pontos leírással dokumentáljuk az eseményt. Rövid időn belül vegyük fel a kapcsolatot a vadásztársasággal. Elérhetők kifejezetten vadgázolás esetére szóló kiegészítő felelősségbiztosítások, de ezek általában maximum 500.000 forintos értékhatárig vállalják a károk megtérítését.

Kapcsolódó
Egyszerű eszközök védenek a vadgázolások ellen
Úgynevezett stabil optikai riasztókerítés jön létre, mellyel távol tarthatók a vadak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik