Virágzó vidékünk

Gasztropiaccal, kertmozival és röplabdapályával „foltozná be” Szeged szégyenfoltját egy diák

Facebook / MKKP Szeged
Facebook / MKKP Szeged
Keresztes-Nagy Gergő minden korosztályra gondolt a tervezés során, de hiába.

2023 októberében egy pályázatot hirdettek Szegeden, melynek kiírása egy hosszú ideje mostoha sorsú városi telek beépítéséről szólt. A Facebookon meghirdetett pályázat témája egy „egyedülálló városi tér kialakítása és megteremtésének” lehetősége a diákok szemszögéből.

A Sokszínű vidék korábban írt arról, hogy a Centrum-gödör a város szívében található tájseb, amely évtizedek óta elcsúfítja a belváros egyik szegletét. Nyáron vízimadarak költenek a nádcsomók rejtekében, télen korcsolyapályára hajaz a foghíjtelek. A pályázat arra bíztatta a fiatalokat, hogy képzeljenek el egy sokoldalú közösségi teret, amely a helyi lakosok, egyetemisták és az egész városi közösség számára hasznos, élhető és fenntartható vonzó helyszín, és később a környezete fejlődését is előmozdíthatja.

Keresztes-Nagy Gergő

Bármilyen Szegeden tanuló középiskolásokból és egyetemistákból álló csapat indulhatott a versenyen, melyre december végéig várták a pályaműveket. Keresztes-Nagy Gergőt, a Szegedi SZC Vedres István Technikum 13. osztályos építész tanulóját megihlette a lehetőség, és pompás tervekkel rukkolt elő.

Gergő Szegváron él, tavaly érettségizett, idén pedig a technikusi évet abszolválta az építőipari technikumban. A fiatalembert az építészet kiskora óta foglalkoztatja, ezért választotta a szegedi iskolát, ez az első lépcsőfok számára ahhoz, hogy elérje a céljait.

Keresztes-Nagy Gergő

Milyen kritériumoknak kellett megfelelni a pályaműveknek?

A pályázat elvárásai szerint közösségi térben kellett gondolkozni, amelyet minden generáció szívesen látogat. Szem előtt kellett tartani, hogy legyen zöld felület, növelve a város szépségét, előmozdítva egy „zöldebb” város megszületését. Mindezek mellett a fenntarthatóság is fontos kritériuma volt a pályázatnak.

Egyedül dolgoztál a terveken?

Felmértem az emberek igényeit, sok szegedi ismerőst megkérdeztem róla. Főleg a Nyugi Kert-ben csináltam a pályázati anyagot, így az ottani törzsközönséget kérdeztem meg, mit látnának a gödör helyén szívesen. Hasonló feladatom volt már korábban, főleg iskolai kereteken belül. Eddig azonban pályázaton még nem vettem részt. Főleg egyedül dolgoztam a terveken, Petri Gergő tanár úr -, a műszaki rajz oktatóm – a kezdettől fogva végig konzulensként segített nekem.

Keresztes-Nagy Gergő

Mi volt a terved sikerének a kulcsa? Milyen egységeket terveztél a gödör “betemetésére”?

Szeged szívében a sokak által csak Centrum-gödörként ismert üres tér régóta beárnyékolja városunk szépségét. A célom az volt, hogy mindenki számára hasznos épületkomplexum töltse be ezt a “tátongó lyukat”.

A földszinten, a parkosított területen kívül egy oldalhatáros kávézó, egy kertmozi, egy gasztropiac illetve egy röplabdapálya került elhelyezésre. A kávézó megtervezésekor figyelembe vettem a város hagyományos építőanyagát, azonban a nagyobb célközönség elérése érdekében modern elemeket is használtam. Így az épület félig tégla, félig üveg homlokzattal készült. Az üvegtető biztosítja a beltéri növények fényellátását, az üveg harmonika ajtó a természetes szellőzésről gondoskodik. Ezen ajtók igénybevételévek közelíthetjük meg a kültéri asztalokat. Az épület másik fele téglafallal és lemeztetővel van ellátva. A tetőn lévő napelemek biztosítják az egész komplexum áramellátását.

Keresztes-Nagy Gergő

Hogyan képzeljük el a kertmozit?

A kertmozi földszintből kiemelt nézőtere füvesített, a székek mellett 3 darab, nézőtérbe süllyesztett konzolos platformháló található. A nézőtér alatt karbantartó helyiségek vannak, és a hátoldalán lehetőséget kapnak graffitizni a helyi művészek. Mozivászon helyett a szomszédos épület tűzfalát használjuk.

Keresztes-Nagy Gergő

Egy különleges piacot is terveztél. Kikre gondoltál a belvárosi standok megtervezése közben?

Egy fedett gasztropiacot képzeltem el a kávézó mögött, ahol helyet kapnak a kézműves termelők. Úgy gondolom, az idősebb korosztály figyelmét is magára vonhatja a Gödör. A telek Püspök utcai oldala felől elhelyezésre került egy nyitott röplabdapálya magas kerítéssel, így a kipattanó labda nem zavarná a forgalmat. A parkban, kiépített utakon közelíthetjük meg a különböző struktúrájú padokat, a napellenzők pedig biztosítják az árnyékot. A köztéri lámpák napelemmel működnének, emellett a terület bejáratánál biciklitárolók találhatók.

A “gödör szinten” kihasználtam a terület alapvető megsüllyesztését, így föld kitermelésére sem lenne szükség. A kávézó melletti lejárati lépcsőn közelíthető meg ez a szint, ahol előadótermek és mosdók találhatók. Megközelítés szempontjából gondolni kell a mozgássérültekre és az idősekre is. Róluk egy lift gondoskodik, mely az előadóterem ruhatárába nyílik. Az előadótermekben kiállítások, koncertek, illetve konferenciák tarthatók. Bérelhető, amely bevételt is termelne.

Keresztes-Nagy Gergő

Mi lesz a sorsa a győztes műnek?

Sajnos a tervem nem lesz megvalósítva, pedig szívesen megcsinálnám a kivitelezési terveket is. A telek magántulajdonban van, így nem lehet rá építeni semmit. Ezért is áll üresen közel 40 éve. Az MKKP pontosan ezért írta ki a pályázatot, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy mennyivel jobb lehetne városunk látképe, ha nem rondítaná el egy óriás gödör.

Milyen terveid vannak a jövőben?

Szeretnék felvételt nyerni a pécsi egyetemre, majd természetesen sikeresen elvégezni. Építészmérnökként képzelem el a jövőmet a tanulmányaim után. Gyermekkorom óta rajzolok portrékat, talán ezért is áll hozzám közelebb az építészet.

Kapcsolódó
Térképen a megyeszékhelyek legmenőbb épületei
Az Építészfórum 2020-ban indított kortárs építészeti térképére a budapesti épületek után felkerült 18 megyeszékhely több mint 200 kiemelkedő alkotása.
Olvasói sztorik