Virágzó vidékünk

Ebben az országban a legkiválóbbak a strandok

Unsplash
Unsplash
A minősítés megszerzéséhez figyelembe veszik a víz minőségét, a part tisztaságát, megközelíthetőségét, akadálymentességét, a felszereltséget, és hogy van-e vízimentő, illetve egészségügyi szolgáltatás.

Idén is Spanyolország kapta a legtöbb, 638 kék zászló elismerést természetes fürdőhelyeinek kiváló állapotáért – ismertette az eredményt a Környezetvédelmi Nevelési és Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Ebben az évben a tavalyinál 11-gyel több spanyol strandon látható majd a kitüntető jelzés, amelynek megszerzéséhez figyelembe veszik a víz minőségét, a part tisztaságát, megközelíthetőségét, akadálymentességét, továbbá a felszereltséget, és hogy van-e vízimentő, illetve egészségügyi szolgáltatás.

A világ 52 országa rendelkezik kék zászlós strandokkal. Az összehasonlításban Spanyolország 30 éve végez folyamatosan az élen. Idén Görögország és Törökország követik a sorban.

A feltételeknek megfelelő strandok közül a legtöbb, 159 a kelet-spanyolországi Valencia tartományban található, a Földközi-tenger partján, amelyet a dél-spanyolországi Andalúzia követ 156-tal. Harmadik helyen, 25 kék zászlós fürdőhellyel az észak-nyugaton fekvő Galicia végzett.

A díjazott spanyolországi partszakasz hossza összesen eléri az 515 kilométert.

Az elismerést 38 éve ítélik oda, hét strand azóta folyamatosan megfelel a követelményeknek, köztük például a playa Sant Joan Alicantéban, a playa La Fossa Calpéban vagy a playa Nord Gandíában.

A sportkikötők értékelésében Spanyolország a harmadik helyet szerezte meg Hollandia és Franciaország után 102 magas minősítésű hajóállomásával, amelyekből a legtöbb, 23 Katalóniában található.

Az Ibériai-félsziget két országa összesen 1187 kék zászlós strandot és kikötőt tudhat magáénak, amely a világszerte díjazott helyszínek 23 százalékát jelenti. (MTI)

Kapcsolódó
A világ legkékebb vizű strandja közelebb van, mint gondolnánk
Pár ezer forintért elrepülhetünk a közeli országba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik