Virágzó vidékünk

Ez a Duna-Tisza köze legmagasabb pontja, ahonnan belátni a fél Alföldet

Gulyás Attila / Magyar Természetjáró Szövetség
Gulyás Attila / Magyar Természetjáró Szövetség

A Duna-Tisza köze legmagasabb pontja a 172 méteres Ólom-hegy: a tetején álló 28 méter magas geodéziai torony tetejéről körbepásztázhatunk tekintetünkkel az Alföld végtelenbe nyúló pusztaságán, írja a termeszetjaro.hu.

A cikkben felhívják rá a figyelmet, hogy az Alföldi Kéktúra útvonalához igen közel eső geodéziai tornyot nem alakították át kilátóvá. Habár turistajelzés vezet ide, ajtaja nyitva áll, és nem találunk a legtöbb ilyen toronynál jellemző, belépést tiltó táblát vagy feliratot, felmászni csak saját felelősségre lehet.

A betoncső belsejében meredek szögben álló, szinte függőleges, kopott vaslétrákon lehet felkapaszkodni, a tetőn pedig szinte mellbevágó az alattunk tátongó mélység, így kizárólag az vágjon neki, akinek jó a fizikuma, és egyáltalán nincs tériszonya, tették hozzá.

Lánczi Péter / Magyar Természetjáró Szövetség

Ami a látványt illeti: ha fentről belemélyedünk a részletekbe, kiszúrhatjuk néhány közeli település épületeit és a Duna vonalát is. Ha szerencsénk van, és páramentes, tiszta időben érkezünk, a horizonton kirajzolódnak a Tolnai-dombság hullámai, mögöttük pedig a Mecsek emelkedik a Zengő csúcsával.

A földmérési célokat szolgáló betonhengereket egyébként az 1970-es években kezdték építeni, jelenleg 107 van belőlük. Manapság időnként még a földmérők segítségére vannak, de a műholdas technológia fejlődésével elveszítették szerepüket.

Kapcsolódó
Ez Magyarország legkeletibb és legnyugatibb települése
A legkeletibb és legnyugatibb település közötti távolság légvonalban 525 km.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik