Virágzó vidékünk

Kevés helyen tárul elénk olyan panoráma az országban, mint a mátrai Világos-hegyen

Fenséges látványban lehet részünk a csúcsról letekintve.

Kevés szebb kilátópont van a Kopasz, más néven a Világos-hegynél. Tagadhatatlan tény, hogy a Gyöngyöstarján felett emelkedő egyedi vulkáni kúp kínálja az egyik legcsodálatosabb mátrai panorámát, a szemet gyönyörködtető kilátásért azonban megannyi izzadságcseppel kell fizetni, megéri azonban felkapaszkodni a 708 méter magas csúcsra, írja a Kékes Online.

Akik nekivágnak a Világos-hegynek, a túrát a település észak-nyugati határában, a gyöngyöstarjáni temetőnél kezdjék, innen a zöld háromszög-jelzés egészen a csúcsig vezet, az első szakasz fáktól védtelen területen, a szőlős- és gyümölcsöskertek között halad.

Réteken, majd árnyékos tölgyerdőn vezet át utunk, míg ki nem érünk a fenyveserdőbe, immár újra a jelzést követve. A meredekebb, izzasztóbb szakasz vár innen ránk emelkedő szintvonalakkal, de a látvány megéri az erőfeszítést: a csúcsról letekintve csodálatos panoráma tárul elénk.

A cikk szerint a karakteres vulkáni kúp neve nem véletlenül lett Kopasz vagy Világos-hegy, ugyanis csúcsát nagyrészt kopár, fátlan, füves terület borítja.

Délkeleti irányba tovább indulva felfelé is meseszép az Alföld végeláthatatlan messzesége, szőlőtőkékkel, búza vagy kukoricaültetvényekkel. A Sár-hegy 500 m magas kúpja, a Remete-bérc és hazánk legmagasabb csúcsa, az 1014 m magas Kékes is látszik innen. Madárcsicsergést hallgatva gyönyörködhetünk a fenséges panorámában.

A nyugati kilátópont a csúcs másik oldalán vár. A zöld háromszöggel jelzett ösvényre visszatérve a hegy kopár részét követve érünk el ide, a hatalmas sziklateraszokhoz. A Nyugati-Mátra öleli körbe a Világos-hegyet.

A Világosvár tetején valaha egy négy részből álló erősség koronázta a szunnyadó vulkáni kúp legmagasabb pontját. Valószínűleg Árpád-kori várhely nyomai lelhetők fel, a környéket birtokló Aba nemzetség Tarjáni ága lehetett egykor a dicső fellegvár tulajdonosa.

Kalandozásunkat kedvünkre folytathatjuk a nyugati kilátópontról a zöld háromszög-jelzésen a Felső-Mátra felé is, de akár korábbi utunkon Gyöngyöstarjánba is visszaereszkedhetünk túránk végpontjaként, olvasható a cikkben.

Ajándékozzunk élményt: turistacsalogató gyöngyszemek Északkelet-Magyarországon
Kevésbé ismert, mégis különleges úti célokat ajánlunk, nem csak Valentin-napra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik