Mozaik

Ez Magyarország legkeletibb és legnyugatibb települése

Felsőszölnöki Ifjúság és barátai/Facebook
Felsőszölnöki Ifjúság és barátai/Facebook
A legkeletibb és legnyugatibb település közötti távolság légvonalban 525 km.

Tudod-e melyik hazánk legmagasabb pontján fekvő települése? És azt, hogy melyik a legkisebb? És azt vajon tudod-e, melyik két település fekszik egymástól a legmesszebb? Melyik a legkeletibb és melyik a legnyugatibb település?

Ez utóbbi kérdésnek néztünk most utána.

Hazán legkeletibb települése a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Fehérgyarmati járásban található Garbolc község.

Wikipedia.com

Magyarország-Románia-Ukrajna hármashatáránál fekszik, a Túr folyó mentén. Már az 1344-es oklevelekben is szerepel a neve, igaz, akkoriban Garbolcznak írták. A település a Rákóczi-szabadságharc alatt elpusztult, majd az újból felépült falu 1787-ben egy tűzvész martaléka lett. Ezután, 1832-ben telepedett új helyre.

Garbolcot 1970 májusában a zöldár sem kímélte. Ekkor sok falusi elhagyta a települést, így 1980-ra 193 főre csökkent a népesség. Jelenleg 140-150 fő él a községben, aminek határában található Magyarország legkeletibb pontja, helyét emlékoszloppal is megjelöltek.

Facebook

Garbolc 525 km-re fekszik az ország legnyugatibb településétől, Felsőszölnöktől.

Felsőszölnök az ország legnyugatibb települése Vas megye Szentgotthárdi járásában, az osztrák–szlovén–magyar hármashatár mellett.

Felsőszölnöki Ifjúság és barátai/Facebook

Első írásos említése 1378-ból való, akkoriban a dobrai várhoz tartozott. 1640-ben a község utolsónak hódol be a töröknek, hogy elkerülje a pusztítást, ennek ellenére a falut 1664 augusztusában a szentgotthárdi csata előtt felégették, sok más Rába menti faluval együtt. Az elmenekült lakosok a csata után hazatérve a községet újra felépítették.

A II. világháború után a falu a határsávba került. A 40-es évek végén a helyi lakosság megpróbálta elérni, hogy a falut Jugoszláviához csatolják, de nem sikerült nekik. A község és környékének megközelítése a rendszerváltásig kizárólag határsávengedéllyel volt lehetséges.

Érdekesség, hogy 2005-ig Felsőszölnökön az összes házszám a Fő utca alatt szerepelt. Ekkor több utcanevet hoztak létre, így a falu összes lakója egyszerre kapott (változtatott) lakcímet, amire hazánkban ezen kívül nem volt még példa.

Felsőszölnöki Ifjúság és barátai/Facebook

A falu csodálatos helyen fekszik, tíz domb öleli körül, legmagasabb pontja a 404 méter magas Ezüst-hegy. 1922-ben a faluközponttól 4 kilométerre a határok találkozási pontján obeliszket emeltek.

Érdekesség még, hogy Garbolc és Felsőszölnök között 7°-nyi az eltérés, a Nap tehát Garbolcon 27 perccel korábban kel és nyugszik, mint Felsőszölnökön. A két település közötti távolság légvonalban 525 km.

Kapcsolódó
Körösfő, a kalotaszegi falvak gyöngyszeme
Körösfő Erdély apró gyöngyszeme, ahol a kalotaszegi hagyományokat ápolják és a több száz éves református templomba járnak istentiszteletre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik