Virágzó vidékünk

Rettegett kór jelent meg a Bakonyban

facebook/mme
facebook/mme
Gyorsan terjed, egyelőre nincs rá gyógyír.

Nem véletlenül nevezték el a Bakony legmagasabb pontját Kőris-hegynek, de eltűnhet ez az őshonos fafajta erdeinkből – írta a Veol.

A bűnöst már azonosították, egy gomba, valószínűleg egy idegen, behurcolt gomba.

A kórra egyelőre nincs gyógyír, gyors terjedése miatt hazánkban – és egész Európában is – az egyik legjelentősebb erdészeti problémájaként tartják számon.

A magas kőris hajtáspusztulását okozó gombafajról már bebizonyosodott, hogy kórokozóként a többi kőrisfajunkat is megtámadta. A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a levelek, a hajtások hervadása, száradása, barna foltok és nagyobb elhalások a vesszőkön, a kérgen, barnás elszíneződés a fás részekben.

A szakmabeliek szerint a fertőzés mértéke napjainkra megkérdőjelezi az értékes faanyagot adó kőrisállományaink gazdasági létjogosultságát és ökológiai stabilitását.

A terület kezelője,  a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 2023-ban nyolc hektárnyi kőrispusztulással érintett erdő felújítását kezdte meg, idén további nagy területű erdőfelújításokkal folytatja a kivágott kőrisek pótlását. Helyükre nem kőrist, hanem elegyes erdőket telepítenek.

Kapcsolódó
Hazánkban is fokozott védettséget élveznek az őshonos erdők
Százéves erdeink jobb megismerése és védelme mindannyiunk közös érdeke.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik