Virágzó vidékünk

Pusztulnak a feketefenyők Balatonfüreden

füredtv
füredtv
A toszkánai hangulatot most az eltűnés veszélye fenyegeti a nagy szárazság miatt.

Pusztulnak a feketefenyők Balatonfüred térségében – adta hírül a Füred Tv.

Kapcsolódó
Rohamosan csökken a fenyvesek száma Magyarországon
Húsz év alatt ötödére csökkent a fenyvesek területe az országban, tavaly pedig a feketefenyő-állomány tizede elpusztult.

A fő ok a szárazság, aminek negatív hatásai már korábban is tapasztalhatóak voltak a fákon, de a jövőben ezek gyakorisága és intenzitása tovább fokozódik majd, így más fafajok is áldozatul eshetnek.

Lady Mary Victoria Hamilton skót hercegnőnek Festetics Tasziló 900 feketefenyő csemetét ültetett a fenékpusztai majorba vezető út mentén. A toszkánai hangulatot most az eltűnés veszélye fenyegeti a nagy szárazság miatt.

Balatonfüred környékén több helyen pusztulásnak indultak a fenyők, a tünetek: az ágak vörösödése, és az érintett részek elhalása.

– hangzott el a riportban.

A térségben a korábbi évekhez képest jóval kevesebb eső esett, mintegy 300 milliméternyi, pedig Balatonfüred környékén az éves csapadékmennyiség 600-650 milliméter körül van. Ráadásul az erőteljes hőhullámmal érintett napok száma is drámai módon megemelkedett.

pixabay

A ritkán, rövid ideig tartó intenzív esőzések nem képesek a talaj nedvességtartalmát növelni. A hosszan tartó aszályos időszakok miatt káros gombák jelentek meg a fenyőkön, a pusztulás mérséklésére nincs lehetőség Balatonfüreden.

A pusztulással érintett fákat hamarosan kivágja az erdészet baleset- és tűzmegelőzés céljából, így a fekete fenyők eltűnhetnek a táj faunájából.

Kapcsolódó
Hamarosan elkészül Balatonfüred új sétaútja
Az új sétány a kempinget köti össze a Széchenyi sétányon keresztül a Tagore sétánnyal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik