Virágzó vidékünk

Rohamosan csökken a fenyvesek száma Magyarországon

Húsz év alatt ötödére csökkent a fenyvesek területe az országban, tavaly pedig a feketefenyő-állomány tizede elpusztult.

Egy Nógrád megyényi területen éltek örökzöldek az ezredforduló idején hazánkban, írta a Sonline. A 20 évvel ezelőtti 2391 négyzetkilométerről mára mindössze 500 négyzetkilométerre csökkent a fenyvesek területe, miközben az összes hazai erdő mérete ez idő alatt folyamatosan nőtt. A legdrámaibb a helyzet a feketefenyő esetében, hiszen ma már majdnem minden egyede fertőzött, csak tavaly az állomány egytizede pusztult el.

A feketefenyőnek van egy gombás betegsége, amely szinte teljesen elpusztította a Mecsek oldalába mesterségesen telepített fenyőket. Ezt a fajtát a bánya rekultiváció során telepítették. Persze tisztában voltak vele az erdészek, hogy nem odavaló, de mással nem lehetett zöldíteni ezeket a területeket, s valami kellett, hogy ne szálljon a por.

– magyarázta a mecseki régiót is érintő problémát a portálnak Malgay Viktor, erdőmérnök és mérnöktanár.

Az Agrárminisztérium adatai szerint a teljes erdeifenyő állomány 27 százaléka egészséges, míg a feketefenyőnek mindössze három százaléka. Az erdőmérnök szerint az elmúlt húsz évben a rovarkárosítók száma és összetétele jelentősen megváltozott, amely kétségkívül a klímaváltozás eredménye lehet. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy a fenyvesek pusztulása is ennek tudható be.

Fotó: Pixabay

A második világháború után kifejezetten problémát jelentett a fenyőimport, mert pénz nem volt rá. Így aztán fenyvesítési program indult, a dél-somogyi homoktalajra is ekkor ültettek fenyőket.

Úgy érzem, ezt egy kicsit túlerőltették. Olyan helyekre is ültettek ezekből a csemetékből, ahova nem kellett volna. Most azonban úgy tűnik, hatvan év után a természet teszi a dolgát és helyreállítja azt, amit az emberek elrontottak.

– fogalmazott Malgay Viktor.

Európa őshonos erdőinek jelentős része már odaveszett
Európa ősi erdőségeit veszélyezteti a fakitermelés.

Kiemelt fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik