Virágzó vidékünk

Szerelmi háromszögben élő orchidea nyílik a Tenkesen

Erdős László
Erdős László
A meseszép virág akár 1 méter magasra is nőhet.

Ezekben a napokban virágzik a gérbics nevű orchidea, erre hívta fel figyelmünket Erdős László ökológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa.

A gérbics több szempontból is különleges növény, az egyik legmagasabb hazai orchidea, akár 1 m magasra is nőhet. A virágnak különleges ibolyáslila színe van. Érdekes a virágzása, mert ha esetleg a beporzó rovarok valamiért nem poroznák be, akkor saját maga beporzásával érlel termést, sőt, kedvezőtlen években a virágai ki sem emelkednek az avarból, és ott porozzák be saját magukat.

Erdős László

Alig van zöld színanyaga, vagyis alig tud fotoszintetizálni. Egyszerűbben fogalmazva: nem tud magának elegendő szerves anyagot előállítani, ezért gombákkal él kapcsolatban, és azoktól kap szerves anyagot. Ez egy háromtagú kapcsolat, ugyanis a gomba még fákkal is szimbiózisban él

– fogalmazott az ökológus.

Erdős László hangsúlyozta, hogy a kapcsolat tulajdonképpen egy szerelmi háromszögként is felfogható, hiszen a fa, a gomba és az orchidea megosztja egymás között az anyagokat, így segíti egymás túlélését.

A kutató által készített felvételek a Tenkesen készültek, a Villányi-hegységben. A meseszép virág főként a Dunántúli- és az Északi-középhegységben él, ezen kívül még a Mecsekben és annak közvetlen környékén, valamint a Villányi-hegységben is megcsodálható.

A gérbics védett növény, természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Kapcsolódó
Gombákon élősködő orchidea virít a Bánki-erdőben
Különös vadvirágot fotóztak a Hortobágyi Nemzeti Parkban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik