Virágzó vidékünk

Vadregényes szurdok a zalai lankák rengetegében

györkő zsombor
györkő zsombor
Bejárása az agyagos talaj miatt csapadékos időben veszélyes és nem ajánlott.

A Nagykanizsa és Zalakaros közelében fekvő nagybakónaki Kőszikla-szurdok Zala megye legkülönlegesebb és leglátványosabb természeti látnivalója, ebből fakadóan alighanem az ország egyik legmeglepőbb túrahelyszíne.

A 300 méteres tengerszint feletti magasságot éppen csak elérő dombok között rövid, de vadregényes, létrázós részekkel “fűszerezett” szurdok található, olyan, amilyet csak középhegységeink némelyikében találunk.

györkő zsombor

A Kőszikla-szurdok több egy vízmosásnál, mert az alján ma is csörgedező időszakos vízfolyás a terület emelkedésével azonos ütemben véste be magát ebbe a laza üledékbe a földtörténeti múlt legutolsó időszakában, a szurdokban feltáruló, az egykori Pannon-tó parti régiójában jóval korábban lerakódott, eltérő módon cementált homokkőrétegekig

– írja a termeszetjaro.hu.

A helyiek által Kiciklaként becézett természeti képződménynél a homokkő alapkőzetnek köszönhetően csapadékos időjárás esetén ritka jelenségben, könnyező falban gyönyörködhetünk.

A szurdok bejáratánál információs táblát találunk, amely a különleges felszíni látványosság geológiai és biológiai értékei mellett felhívja a túrázók figyelmét, hogy a szurdok természetes állapotú, az ösvény nem kiépített, így csapadékos időben a szurdok bejárása veszélyes.

györkő zsombor

Esős időben az agyagos talajon a meredek hegyoldalban kanyargó, vízmosta ösvény nagyon csúszóssá és veszélyessé válik, így inkább válasszunk száraz időszakot e csodahely meglátogatására.

Az Eszperantó-forrásoktól indulva és oda vissza is térve a körtúra 2,1 kilométer 90 méter emelkedővel. A szurdok alig több, mint 600 méter hosszú.

Györkő Zsombor – aki több alkalommal is megmutatta olvasóinknak az ország különböző pontjain készített gyönyörű felvételeit – a napokban a Kisszikla-szurdoknál barangolt, és képgalériánkban megtekinthető felvételeivel hűen visszaadta a hely varázsát.

Galéria
Kapcsolódó
Felejthetetlen látványt kínál a Bakony egyik legszebb szurdokja
A Gaja-szurdok hazánk egyik legszebb kirándulóhelye, ami minden évszakban tartogat csodákat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik