Virágzó vidékünk

Ritka kórokozó tizedeli a halakat

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A halak petefészkét károsító halparazitát elsőként 2002-ben egy hazai bodorka sorvadó petefészkében mutatták ki.

A halak petefészkét károsító, korábban Pleistophora oolytica nevű mikrospórás faj hazai előfordulásáról elsőként azok a hazai szakemberek értesültek, akik 2002-ben a budapesti Országos Állategészségügyi Intézetben meghallgatták dr. Csaba György halkórtani szakértő állatorvosnak az előadását. Ebben számolt be arról, hogy munkatársaival – Majoros Gáborral és Láng Máriával – két csuka sorvadt és elhalásokkal tarkított petefészkének sejtjeiben a mikrospórások közé tartozó Pleistophora oolytica fürtszerű halmazait figyelték meg, írta a Magyar Haltani Társaság.

A kórokozót elsőként 2002-ben egy hazai bodorka (Rutilus rutilus) sorvadó petefészkében is kimutatták, de más halfajokban sem kizárt az előfordulása.Valamelyest megnyugtató, hogy ez a parazita elhullást nem okoz, azonban a petefészek károsodása a beteg hal szaporodását megakadályozza, ugyanis a petefészek sorvadt állapota miatt ívásra nem kerülhet sor. Ezek alapján joggal feltételezhető, hogy a természetes vizekből befogott csukák mesterséges szaporításának olykor tapasztalható sikertelenségéért is ez a parazita felelős.

Mivel a szakemberek jelenleg nagyon keveset tudnak ennek a parazitának a hazai elterjedéséről, ezért a Magyar Haltani Társaság arra kéri a horgászokat, hogy, ha találkoznak hasonló esetekkel, akár más halfajoknál is, készítsenek fényképet a sorvadt petefészekről és a lelőhely adataival együtt küldjék be a haltanitarsasag@gmail.com címre.

Kapcsolódó
Kihalófélben lévő halat fogtak Békésben
Legutóbb gyerekkorában látott ilyen halat a szerencsés horgász.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik