Virágzó vidékünk

Rémhírek terjednek a Hévízi-kifolyó halairól

facebook/hévízi tófürdő
facebook/hévízi tófürdő
Az illetékesek cáfolják a tömeges halpusztulásról szóló pletykákat.

Az elmúlt években a Hévízi-tóban és vízrendszerében, az északi- és déli kifolyónál folyamatosan jelentek meg melegvizet kedvelő növény és állatfajok. Az újonnan megjelenő halakat vélhetően nem ártó szándékkal, hanem valószínűleg megunt vagy túl nagyra nőt akváriumi kedvencként költöztették a melegvizes patakokba.

A betelepítés meggondolatlanul, felelőtlenül és mindezek mellett tiltott módon történt. Ezek az egzotikus „vendégek” a tó melegvizét elvezető Hévíz-patak felső, északi szakaszán érzik legjobban magukat

– írta Facebook oldalán a Hévízi Tófürdő annak kapcsán, hogy szakmai tudás nélküli rémhírek terjedtek el a napokban a kifolyóban meg sem történt tömeges halpusztulásról.

A Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő szakértőkkel és kutatókkal, az általuk képviselt intézményekkel közösen kiemelt figyelemmel kíséri ezeknek a halaknak a viselkedését és az általuk okozott természetvédelmi problémákat. A terjedésük megakadályozásában a Hévízi Tófürdő aktív szerepet vállalt és vállal a továbbiakban is.

A vizek élővilágában általános jelenség egyes fajok egyedeinek időszakos, olykor csekély, esetenként nagyobb mértékű elhullása. A Hévízi-csatorna felső szakaszán, az elmúlt napokban tapasztalt elhullás egy tájidegen halfaj azonos korosztályú egyedeit érintette. Nincs általános és tömeges halpusztulás. Az elhullást – eddigi tapasztalataink és ismereteink szerint – természetes eredetű, fajhoz köthető problémák okozzák

– közölte a tófürdő.

Mint fogalmaztak, minden folyamatot figyelemmel kísérnek és szakértők bevonásával minden jelenséget alaposan megvizsgálnak. A Hévízi-tó és hozzá kapcsolódó víztestek vízminősége nagyon jó, a Hévízi-tó és környezetének élővilága pedig kiemelt fontosságú számukra.

Kapcsolódó
Közép-amerikai díszhal honosodott meg a Hévízi-lefolyóban
Egy felelőtlen akvarista telepítette be.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik