Virágzó vidékünk

Nem lesz hivatalos szabadstrand a Hévízi-kifolyó

youtube
youtube
Egy keszthelyi önkormányzati képviselő szerette volna elérni, de beadványa nem járt sikerrel.

Többször írtunk már az ország egyetlen termálvizes szabadstrandjaként emlegetett Hévízi kifolyóról, mely évről-évre egyre népszerűbbé vált a turisták körében. Ezúttal a napi.hu vette észre, hogy a terület – melyben tavaly a hévízi, idén a keszthelyi önkormányzat tiltotta meg a fürdőzést – hivatalos működésének kérdése egy képviselői beadvány kapcsán napirendre került a Keszthelyi Önkormányzat idei utolsó, decemberi ülésén.

Kapcsolódó
Egyre népszerűbb az ország egyetlen termálvizes szabadstrandja
Sokan a gyógyulás reményében érkeznek a Hévízi-tó vizét elvezető csatornához.

Molnár Tibor keszthelyi önkormányzati képviselő azt kérte a Hévíz és Keszthely polgármesterének eljuttatott beadványában, hogy intézkedjenek: a Hévízi-tóból kifolyó csatorna zsilip alatti szakaszán hivatalos szabadstrand működhessen.

A tiltó rendelkezés sokakat fosztott meg a kedvelt fürdőhelyétől, és még többektől vette el annak a lehetőségét, hogy megismerjék ezt a hazánkban egyedülállónak mondható termálvizű szabadstrandot. Megfelelő biztonsági intézkedések megtételével, minimális infrastruktúra kialakításával a sokak számára kedves Hévízi-kifolyó végre legális szabadstranddá válhatna. Ez megnyitná az utat különböző vendéglátó és idegenforgalmi szolgáltatóknak is ahhoz, hogy itt működhessenek, adóbevételt generálva Hévíznek és Keszthelynek

– fogalmazott beadványában a városatya.

Törvény szabályozza, hogy vízi műtárgy 200 méteres környezetében tilos a fürdés

A Hévízi-tó déli zsilipjétől 1-2 méterre déli irányban található partszakasz Keszthely közigazgatási területéhez tartozik.

 

Tulajdonosa a magyar állam, vagyonkezelője a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

 

Természetvédelmi kezelője, valamint a természetvédelmi szabálysértések ellenőrzésére jogosult szerv egyaránt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az önkormányzati képviselő beadványa még szeptember 21-én kelt. Az illetékes városstratégiai bizottság azért tárgyalta több hónapos késéssel a beadványt, mert állásfoglalást kért az illetékes szervektől, így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságától.

A szakhatóság nem támogatja szabadstrand kialakítását a fokozottan védett természeti területen, az jogszabályi és környezetvédelmi tilalmakba ütközik, ezért hivatalosan nem lehet szabadstrand a a Hévíz-kifolyóban.

Korábban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága azt is közölte, hogy

a tömeges méreteket öltött fürdőzés veszélyezteteti a védett természeti területet. Nincs a személyes higiénés szükségletek kielégítésére alkalmas infrastruktúra, WC hiányában az emberek a környező erdős, bokros területre járnak. Fürdés közben letördelik, letapossák a vízinövények hajtásait.

A napi.hu információi szerint közben a Hévízi Szobakiadók Közössége évek óta azt látja, hogy az illegális lefolyói gyógyfürdőzés, átrajzolta a város magánszálláshelyi térképét.

Az ingyenes strandolás lehetősége a jól fizető, igényes vendégek egy részét is átcsábította a lefolyóhoz közel eső, kevésbé komfortos szálláshelyekre. Az egyre népszerűbb, illegális fürdőzőhely pedig már a szemfüles strandi büfések figyelmét is felkeltette

– írta a portál.

Kapcsolódó
Elkezdődött a szezon az ország egyetlen télen is evezhető patakjában
Ahogy minden évben, úgy idén is novemberben kezdődött meg a Héviz-lefolyó gőzölgő vizére szervezett túraszezon az őszi, téli és kora tavaszi evezés kedvelőinek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik