Virágzó vidékünk

Tilos fürödni a Hévízi-tó termálvizes kifolyójában

youtube
youtube
Most minden csendes, lement a szezon, jövő nyárig szeretnék megoldani a kaotikus helyzetet.

Terjedelmes cikket közölt a Zaol.hu a köztudatban az ország egyetlen termálvizes szabadstrandjaként elhíresült Hévízi-kifolyóról, melyről sokan nem tudják, hogy abban a fürdőzés tilos.

Kapcsolódó
Elkezdődött a szezon az ország egyetlen gyógyvizes szabadstrandján
Ide nem kell védettségi igazolvány és a gyógyvizes fürdőzés is ingyenes.

A 38 °C-os vizet adó termálforrások által táplált Hévízi-tó vízkészlete az év minden szakaszában gyakran cserélődik, a víz a “lefolyóként” emlegetett Hévízi-csatornán “úszik el” a tóból és 13 km megtétele után a Zala folyóba ömlik. A szabadstrand ezért “alakult ki”, hisz a gyógyvízben ingyenesen lubicolkatott évről-évre sok vendég.

Nyaranta az illegális szabadstrand rendszeresen megtelt. Csúcsidőben egy törölközőt sem lehetett a természetvédelmi területen leteríteni, pedig nem helyi rendelet, hanem törvény szabályozza, hogy vízi műtárgy 200 méteres környezetében tilos a fürdés.

A Hévízi-tó déli zsilipjétől 1-2 méterre déli irányban található partszakasz Keszthely közigazgatási területéhez tartozik, tulajdonosa a magyar állam, vagyonkezelője a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a természetvédelmi kezelője, valamint a természetvédelmi szabálysértések ellenőrzésére jogosult szerv egyaránt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

– olvasható a portálon.

Kapcsolódó
Elkezdődött a szezon az ország egyetlen télen is evezhető patakjában
Ahogy minden évben, úgy idén is novemberben kezdődött meg a Héviz-lefolyó gőzölgő vizére szervezett túraszezon az őszi, téli és kora tavaszi evezés kedvelőinek.

A terület szerepel a lápi és szikes tavi védettséggel érintett területeket tartalmazó listán, országos jelentőségű védett természeti területnek minősül.

A probléma összetett.

A tömeg miatt rengeteg a szemét, az emberek az erdőbe járnak a dolgukat végezni, szeméremsértő eseményekről érkeztek bejelentések. Vannak, akik a kifolyóba öntik az akváriumuk tartalmát, az idegen fajú halak elszaporodnak, tönkreteszik a tavat.

A kifolyó melletti tanösvény karbantarthatatlan, a fürdőzők a sétálók elől elfoglalják a területet. A padokat szétszedték,  egy részéből lépcsőt építettek, a másik részét felgyújtották. Az is megtörtént, hogy valaki az ötcsillagos Lótusz hotel kertjében verte fel a sátrát.

A tömeges méreteket öltött fürdőzés veszélyezteteti a védett természeti területet. Nincs a személyes higiénés szükségletek kielégítésére alkalmas infrastruktúra, WC hiányában az emberek a környező erdős, bokros területre járnak. Fürdés közben letördelik, letapossák a vízinövények hajtásait

– erősítette meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A rend­őrség, az önkormányzat, valamint az érintett hatóságok 2021 júniusi egyeztető tárgyalásán döntés született a fürdőzés megszüntetéséről, július közepén kihelyezték a fürdőzést tiltó táblákat.

Most minden csendes, lement a szezon, a szakemberek, városvezetők időt nyertek, jövő nyárig a helyzetet szeretnék megnyugtatóan megoldani.

Kapcsolódó
Megtisztítják az ország egyetlen termálvizes szabadstrandját
Az idegenhonos vízi növényfajok gyérítését végzik a Hévízi-csatornán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik