Virágzó vidékünk

Akváriumban gyógyították meg a vadvízi halat

Facebook/Zalai horgászok
Facebook/Zalai horgászok
A Zala vármegyében zajló hal-, kétéltű- és hüllőfaunák felmérése során fogták ki az igen ritka, veszélyeztettet aranykárászt.

A kutatás kezdeményezője, Dóczi István, a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének hivatásos halőre arról posztolt a Facebookon, hogy kutatótársának Kovács Péternek, a Tihanyi Garda Akvárium gondozójának a munkahelyén meggyógyítottak egy sérült aranykárászt, amelyet még az áprilisi mintavétel során fogtak. A halat május 18-án, szombaton visszahelyezték eredeti élőhelyére – írta meg a Pecaverzum.

Az elmúlt három évben Magyarországon összesen három tonna aranykárászt telepítettek, a legkevesebbet, szinte láthatatlan mennyiséget 2022-ben.

Európában és Szibériában elterjedt, őshonos halunk. Kizárólag mocsarakban, eutrofizálódott vízterekben maradtak fenn populációi. Nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos országokban is meglehetősen megritkult, veszélyeztetetté vált. Május-júniusi időszakban ívik, ikráit az állóvízi vízinövényekre rakja.

A 30 centiméteres hosszat meghaladó példányai már igen ritkák. Eltűnőben lévő, ritka faunaelemünk. 2014-től egész évben tilos a kifogása, kizárólag külön engedély birtokában vihető el.

Kapcsolódó
Így úszkálnak az aranyhalak Tapolca smaragdzöld "akváriumában"
Egzotikus hangulatú kisfilm készült a kristálytiszta vizű tóban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik