Virágzó vidékünk

Fotósnak állt egy játékos tihanyi ürge

bódi katalin
bódi katalin
A fürge és bájos ürgék kora tavasztól késő nyárig láthatók a környéken, ritka látnivalót kínálva.

A tihanyi Belső-tó több ezres ürgekolónia földi paradicsoma, itt különleges lehetőség adódik megfigyelni ezeket az aranyos, fokozottan védett rágcsálókat a természetes környezetükben.

Az ürgéket a XX. század közepén kezdték el irtani, így kezdték elveszíteni az életterüket, viszont népes ürgepopulációk jelentek meg több magyar repülőtér területén.

Több helyen, így a Balaton közelében lévő szentkirályszabadjai reptéren is befogták őket, és ezek a mentett állatok kerültek 2003-ban a tihanyi Belső-tóhoz, a szürkemarhák szomszédságába.

A fürge és bájos ürgék kora tavasztól késő nyárig láthatók a környéken, ritka látnivalót kínálva. Bódi Katalin fotós – akinek gyönyörű felvételeivel több alkalommal találkozhattak a Sokszínű vidék olvasói – sokat tartózkodik a Tihanyi-félsziget környékén, és unokáival gyakran látogat el ürgenézőbe a Belső-tóhoz. Így történt ez azon a májusi napon, amikor szemet gyönyörködtető felvételeket készített “barátairól”.

Rettenetesen barátságosak, odamennek az emberekhez, bekukucskálnak a táskába és a kamerába, ha ügyes vagy meg tudod simogatni.  Ha csendben leülsz a fűbe és nem teszel hirtelen mozdulatokat, egyszer csak körbevesznek. Futkároznak, verekszenek, füttyentenek. Annyira viccesek és aranyosak, hogy hogy elfelejted az időt, hogy fotózni kellene, hogy menni kellene,  minden sejted elkezd mosolyogni

– mondta érdeklődésünkre Bódi Katalin, akinek kollégája is akadt a fényképezésben egy fotósnak készülő kíváncsi ürge társaságában.

A fotóra kattintva képgaléria nyílik Tihany legcukibb látványosságáról.

Galéria
bódi katalin

Az ürgét 2015-ben az év emlősének választották Magyarországon. Eszmei értéke 250.000 Ft.

Kapcsolódó
Szupercuki ürgekölyköket találtak Siófokon
Szüleiket vélhetően ragadozó kapta el, így nem találtak haza, de már biztonságban vannak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik